‘Ik gun iedereen een besmettelijke dosis nieuw normaal’

Stel, het nieuwe normaal pakt juist fantástisch uit, dan gunt Anne Jaakke er iedereen een besmettelijke dosis van, met of zonder mondkapje.

Anne Jaakke was de afgelopen 5-6 jaar als CHRO bij Hunkemöller International B.V. verantwoordelijk voor de HR-strategie in alle 16 landen waar Hunkemöller actief was. Nu begint ze haar eigen bedrijf #Fantistics. Onder het motto “Van boardroom tot startup” deelt zij haar ervaringen als ondernemer met de CHRO-community. Tevens zal zij als spreker optreden op de HR Expo 2020.

Of het ooit went? Ondernemer zijn? Ik ben heel benieuwd, het voelt nog steeds alsof we het niet over mij hebben, maar over een label wat ik mezelf opeens heb opgeplakt. Of een mondkapje ooit went? Ik hoop nooit! 

Iemand vroeg mij laatst wat er anders is aan ondernemen dan ik had verwacht, wat mijn grote lessen zijn. Mijn antwoord is een verhaal over ladders. Het lijkt wel alsof onze carrière via 3 ladders verloopt. De eerste is de organisatie-ladder. Je start direct na je studie en klimt gestaag, stap voor stap omhoog. Soms sta je stil, soms neem je 2 treden tegelijk, totdat je blijft hangen op jouw trede. Het ultieme eindstation op deze ladder blijkt “de directie” te zijn. Hoe populairder je bedrijf hoe hoger je aanzien als directeur. 

Ik heb toch wel iéts geleerd in mijn carrière tot nu toe?

De tweede ladder is die van eigen ondernemer. Ook daar begin je met de eerste trede – het inschrijven bij een KvK – in dit geval start je soms ook zonder diploma op zak – en klim je in het begin met kleine stappen en daarna grotere – het ultieme doel hier lijkt te zijn een goed lopend, winstgevend bedrijf te creëren. Hoe hoger de waarde van je bedrijf hoe beter. 

En ladder 3? Die is voor individueel talent; voor artiesten, schilders, schrijvers, topsporters, vloggers… Individuen die uitblinken in hun categorie. Hier lijkt succes te worden afgemeten aan het aantal fans, volgers, het aantal gouden platen of plakken of welke oeuvreprijs er voor deze categorie talent geldt. 

Van voren af aan 

En wat is daar nu mijn les over? Ik had echt verwacht dat je van de ene naar de andere springt zonder weer helemaal van voren af aan te hoeven beginnen… “Had je dat echt verwacht, Anne?” Nou eh, eerlijk gezegd had ik gedacht dat ik wel wat tredes mag overslaan…ik heb toch wel iets geleerd in mijn carrière tot nu toe?

Het lijkt niet zozeer de kennis, maar je mentaliteit, je ervaring en je leeftijd, die zorgen dat je de volgende trede op de ladder neemt. Zo ook de tredes op de ladder van #Fantistics. Van een goed idee naar een plan, naar actie, naar een mogelijke investeerder, naar corona, naar een wijziging in strategie, naar… en jawel een nieuwe trede is bereikt…een strategische partner…. liefde op het eerste gezicht en een perfect match. 

Niet dwingen 

We zitten nog wel in de ‘prenup’-fase van een huwelijk op komst. Het is een partij waar we op hoopten. Steady going, succesvol, innovatief, integer, betrouwbaar. Het had voor mij veel sneller gemogen, maar sommige dingen laten zich blijkbaar niet dwingen. Ook weer zo’n les.

“En die kennis van die eerste ladder is die dan echt niet meer relevant?” Jawel, zeker in consultancy opdrachten, maar er is een nieuw iets ontstaan. Ik begeleid namelijk nu een aantal klanten als business-coach. En wat is het ontzettend leuk en dankbaar werk om anderen een nieuwe energy-boost te geven en te helpen succesvoller te worden. 

Jawel een nieuwe trede is bereikt… een strategische partner…. liefde op het eerste gezicht en een perfect match

Hier word ik echt zo blij van. 80 procent is eigen ondernemer. Ik help ze als energizer, expert, klankbord, cheerleader en coach. Sommige zijn nog steeds hard aan het klimmen ondanks of juist door corona, andere hebben het water aan de lippen staan. De problematiek is enorm divers. De passie is ongekend daar op ladder 2 en dat geldt ook voor hun doorzettingsvermogen.

Laat dat hopelijk mijn nieuwe normaal zijn en daar gun ik jou ook een besmettelijke dosis van, met of zonder mondkapje. 
 

Volg Anne Jaakke direct via facebook en instragram of bezoek haar website.