Sinds corona minder vrouwelijke CEO’s benoemd, ervaring belangrijker

Sinds corona minder vrouwelijke CEO's benoemd, ervaring belangrijker
Door de crisis kiezen bedrijven vaker CEO’s met ervaring, dit ten koste van het benoemen van vrouwelijke CEO’s, nog altijd maar 5% van het totaal.

De pandemie blijkt ook het carrièrepad van topbestuurders wereldwijd te beïnvloeden. De crisis heeft bij veel bedrijven geleid tot een herbezinning op strategische doelen, personeelsbestand en prestatiegerichtheid in relatie tot de onzekerheid in de huidige tijd. 

Dit heeft er onder meer toe geleid dat bedrijven vaker CEO’s benoemden met een bewezen staat van dienst en een rijke ervaring, dan CEO’s met een diversiteits-profiel. Dit komt naar voren uit het recent verschenen rapport ‘Route naar de Top 2020’ van Heidrick & Struggles.

Weg naar de top

Het rapport analyseert de carrièrepaden van 965 CEO’s van beursgenoteerde bedrijven in twintig landen. Het doel van het rapport is om inzicht te geven in de vaardigheden en ervaringen van CEO’s en hun weg naar de top. “Er hebben onmiskenbare verschuivingen plaatsgevonden in de CEO-selectie tijdens de pandemie”, zegt Jeff Sanders, co-managing partner bij Heidrick & Struggles. “Organisaties zijn meer geneigd om extern op zoek te gaan naar nieuwe CEO’s en hechten meer belang aan nieuw aangestelde CEO’s met eerdere CEO-ervaring.”

Belangrijkste trends sinds de uitbraak pandemie

Na de pandemieverklaring van de WHO is het aantal nieuwe benoemde CEO’s met eerdere CEO-ervaring sterk toegenomen:

  • Van de 30 CEO’s die zijn benoemd tussen 11 maart 2020 en 30 juni 2020, was 63% al eerder CEO, vergeleken met 44% van de CEO’s benoemd tussen oktober 2019 en 10 maart 2020.
  • Bovendien zochten meer bedrijven buiten hun organisatie naar hun volgende CEO, waarbij de externe benoemingen van slechts 35% naar 57% sprongen. Mogelijk omdat ze geen ervaren interne kandidaat hadden om het roer over te nemen te midden van de pandemie.

Genderdiversiteit

Omdat bedrijven meer gericht waren op eerdere CEO-ervaring nam de genderdiversiteit, sector overschrijdende ervaring en buitenland ervaring van CEO’s aanzienlijk af:

  • Benoemingen van vrouwelijke CEO’s daalden van 12% in de groep die werd benoemd na oktober 2019 tot slechts 3% na de aankondiging van de pandemie.
  • Sectoroverschrijdende ervaring daalde van 18% naar 13% en buitenland ervaring daalde van 39% naar 30%.

Het belang van genderdiversiteit, sectoroverschrijdende ervaringen en buitenlandervaring zijn afgenomen als gevolg van de pandemie:

  • Wereldwijd daalde het aandeel vrouwelijke CEO’s tot 5%; Ierland had met 15% het hoogste aantal vrouwelijke CEO’s en Brazilië het laagste met nul.
  • 36% van de CEO’s had ervaring opgedaan in het buitenland en 17% had sector overschrijdende ervaring. 21% van de CEO’s was buitenlands.

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd bij benoeming tot CEO is 50 en de gemiddelde ambtstermijn van CEO’s wereldwijd is 6.2 jaar. Wereldwijd was slechts 22% van de CEO’s bij benoeming jonger dan 45 jaar. De gemiddelde huidige leeftijd van CEO’s is 56. In de Verenigde Staten zijn CEO’s gemiddeld het oudst (60 jaar) en in Zweden het jongst (53 jaar).
 

Gerelateerde artikelen