Veerkracht: creëer met HCM een cultuur van continue innovatie

Bedrijven die in de huidige ontwrichtende omstandigheden gedijen, zijn phoenixen: in staat om zichzelf opnieuw op te bouwen en te transformeren. HCM is hierbij essentieel.

Door: Patrice Barbedette, SVP Applications HCM WE bij Oracle 

Bedrijven die gedijen in de huidige ontwrichtende omstandigheden zijn niet langer de unicorns maar zogeheten phoenixen. Dit zijn bedrijven die in staat zijn om zichzelf opnieuw op te bouwen en te transformeren in deze crisissituatie. Maar hoe komt een phoenix tevoorschijn en welke eigenschappen karakteriseren hem? Phoenixen worden niet beperkt door veroudering en maatwerk IT-systemen. Wat hen in plaats daarvan wél helpt bij het transformeren en aanpassen, is gestroomlijnd en efficiënt human capital management (HCM).

Verspilling van talent

De coronapandemie dwingt HR-leiders ertoe moeilijke maar cruciale beslissingen te nemen; wie moeten we verplicht met verlof laten gaan? Wie moeten we ontslaan? Welke medewerker beschikt over de belangrijkste skills en waar moeten we die inzetten? Het beste uit je talenten halen met behulp van HCM is nu crucialer dan ooit.

Voor het nemen van deze beslissingen zijn data van groot belang. Is informatie over werknemers gemakkelijk in te zien en heb je de middelen om deze te managen en te analyseren? Toen bedrijven in lockdown zaten, namen veel HR-teams beslissingen op basis van data die verdeeld waren over verschillende spreadsheets. Hierdoor moesten updates handmatig worden uitgevoerd en werden er beslissingen genomen op basis van onvolledig inzicht.

Verandering van snelheid

Zelfs voordat de pandemie actueel werd, waren er veel HR-leiders die moeite hadden snel te werken en beslissingen te nemen, doordat data en systemen niet op elkaar aansloten. Meer dan een derde van de CEO’s en business-leiders waren ervan overtuigd dat de technologische infrastructuur een beperking vormden voor het kennismanagement binnen hun organisatie.

Maar als je HCM in de cloud onderbrengt, geef je de integratie van data een boost en krijgt iedereen toegang tot dezelfde data en tools. HR-specialisten hebben dan niet met elke  entiteit afzonderlijk en het beheer van data in kleine porties te maken. In plaats daarvan hebben ze volledig, realtime overzicht en kunnen ze snel beslissingen nemen.

Rijkere data verzamelen

Wanneer payroll, prestaties en beloningen onderdeel zijn van één uniform systeem, zorgt dit ervoor dat de HR-data consistent zijn met compensatie- en payrollbestanden. HR-specialisten kunnen dan makkelijker veranderingen bijhouden, rijkere data verzamelen voor analyses over de gehele linie en impactvolle inzichten uit de cloud halen. Het vergemakkelijkt het genereren van geloofwaardige realtime rapporten met behulp van de meest accurate informatie.

Een van de organisaties die tijdens de pandemie cloud-HCM gebruikte was het Britse foodbedrijf Co-op. Doordat zijn operationele data en personeelsdata gecentraliseerd in de cloud stonden, waren de HR-leiders van Co-op in staat om bij het uitbreken van de crisis de leemten op het gebied van talent te identificeren. Dit gaf Co-op het inzicht en vertrouwen om snel 5.000 medewerkers voor de sleutelposities aan te nemen en 40.000 medewerkers in één week te trainen.

Begrijpen, reageren, opnieuw uitvinden

Het inschatten en meten van potentiële risico’s is een belangrijk onderdeel van HCM-planning, maar het is een proces waarbij data en betrokkenheid van de hele organisatie nodig zijn. Terwijl de cloud een ideale omgeving biedt voor het verkrijgen van massa's relevante data, vraagt het monitoren en analyseren ervan veel inspanning wanneer het handmatig wordt uitgevoerd.

AI-gestuurde automatisering is de sleutel tot het managen en versnellen van complexe HCM-processen en risicomanagement. Een uniform platform met slimme monitoringmogelijkheden zorgt ervoor dat risico’s snel worden weggenomen – zoals geschoolde talenten die het bedrijf verlaten. Doordat HCM het analytische zware werk uitvoert, kan HR zich richten op het beheersen van risico’s. Volgens Gartner geloven HR-managers dat agile HR-processen zoals deze de snelheid (84%), de kwaliteit (75%) en de kosten (45%) verhogen.

Zeer effectief

AI en machine learning kunnen ook een sleutelrol spelen bij het aantrekken, vinden en onboarden van het juiste talent. Chatbots blijken nu al zeer effectief te zijn bij het vinden van kandidaten via nieuwe kanalen en het aanbieden van informatie aan kandidaten.

Ook kan AI het inzicht in medewerkers sterk verdiepen door middel van data-analyse en -monitoring. Als onderdeel van het sollicitatieproces kunnen AI-tools snel grote datasets doorzoeken, kandidaten identificeren en vergelijken op basis van hun geschiktheid voor een functie. HR-managers kunnen vervolgens eenvoudig de beste kandidaat voor de functie of taak kiezen. Er is ook een groot potentieel aan nieuwe technologieën om de opvolgingsplanning te stroomlijnen en HCM wendbaarder te maken.

Transformatie van HCM 

HR speelt een essentiële rol in het succes van nieuwe workforce-structuren en transformaties. Wanneer HR-specialisten worden ondersteund door de juiste AI-tools en een cloudinfrastructuur, kunnen ze snel en vol vertrouwen beslissingen nemen op basis van data in plaats van instinct. Als er een volgende crisis toeslaat zullen ze niet verlamd raken door besluiteloosheid. Ze zullen het inzicht hebben om beslissingen te nemen en het vermogen om hun medewerkers mee te nemen op weer een nieuwe reis.

Meer weten over de mogelijkheden van Human Capital Management (HCM) en een oplossing die is gebouwd voor de cloud en ontworpen om de ervaringen van medewerkers menselijker te maken? Lees erover op Oracle.com en ontdek de succesverhalen van verschillende van onze klanten.