Anne Roest Crollius, HR and Legal Stage Entertainment: “DEI is zó relevant voor het succes van onze business”

* Kernactiviteiten: Stage Entertainment ontwikkelt en produceert musicals, waaronder Disney’s ‘The Lion King’
* Diversiteit en welzijn: Cruciale focus op diversiteit, inclusie en medewerkerszorg met trainingen en ondersteuning
* HR-initiatieven: Succesvolle internationale wervingscampagne en verbeterde samenwerking via ‘The 7 Habits’
Stage Entertainment is als theaterproductiemaatschappij actief in ’the business of happiness’, zoals Anne Roest Crollius, Group Director Enabling Services (HR and Legal) het uitdrukt. Of, exacter uitgedrukt: het bedrijf heeft twee kernactiviteiten.
“Door de Black Lives Matter-beweging zijn we ons echt gaan realiseren hoe belangrijk DEI is”
In de eerste plaats het ontwikkelen van eigen musicals zoals TINA – De Tina Turner Musical, die niet alleen in Europa, maar ook op West End in Londen en in Amerika wordt opgevoerd. Deze musicals zijn goed voor ongeveer circa 15 procent van de inkomsten, zegt Anne Roest Crollius, Group Director Enabling Services (HR and Legal) bij Stage Entertainment.
Daarnaast produceert het ook musicals die in licentie worden genomen van andere bedrijven zoals Disney (ongeveer 85 procent van de inkomsten). Denk aan bekende in licentie geproduceerde producties zoals Disney’s ‘Aladdin’, Disney’s ‘The Lion King’ en ‘MJ The Musical’. Voor partijen als Disney is Stage Entertainment een bijzonder aantrekkelijke partij om grote producties aan te licenseren, vooral vanwege het distributienetwerk van het bedrijf: 16 theaters in vijf landen in Europa, elk met meer dan 1.200 stoelen – een vereiste voor grote kaskrakers en publiekstrekkers.
Commerciële exploitatie en medewerkersstructuur
De andere kernactiviteit betreft het commercieel exploiteren van de theaters voor externe partijen voor bijvoorbeeld evenementen, congressen en seminars. De ongeveer 2.000 medewerkers uit meer dan 60 culturen van Stage Entertainment vallen grotendeels uiteen in drie categorieën: de ‘front of house’ medewerkers in de theaters (zoals de gastheren- en vrouwen – en horecapersoneel), het kantoorpersoneel en productiemedewerkers – de cast, crew en orkestleden.
Voor het merendeel allemaal mensen in dienst bij Stage Entertainment. Ook de productiemedewerkers. “Dit zijn dus meestal geen freelancers zoals nog wel eens wordt gedacht, maar veelal mensen met een tijdelijk contract, die voor de duur van een productie in dienst zijn.”
Een productie duurt minimaal één seizoen (bijvoorbeeld van september tot de zomer), maar bij succes kan dit uitlopen tot twee of drie seizoenen. Sommige producties, zoals ‘The Lion King’ in Duitsland, lopen zelfs al meer dan 25 jaar. “En het zou me niets verbazen als er mensen zijn die ook al 25 jaar meewerken aan The Lion King.”
Verbetermaatregelen voor groei en succes bij stage entertainment
Al met al is Stage Entertainment een toonaangevend en succesvol internationaal theaterproductiebedrijf, met een duidelijke missie: ’touching hearts, creating memories’. Daarmee is het bedrijf goed gepositioneerd om talenten aan te trekken en aan zich te binden, zou je zeggen. Wie zou daar nu niet willen werken? En wie zou zich nou niet vereenzelvigen met zo’n mooie missie en willen bijdragen aan de totstandkoming van al die geweldige musicals?
Maar helemaal vanzelfsprekend is die sterke positie nu ook weer niet, zegt Roest Crollius. Daarom heeft het bedrijf in de afgelopen jaren op vier terreinen verbetermaatregelen genomen: ter bevordering van Diversiteit en Inclusie, om tot een betere werving en selectie te komen, om beter samen te werken en om het welzijn van de medewerkers te vergroten. Roest Crollius licht ze alle vier toe.
Diversiteit en Inclusie (DEI): zakelijk en verantwoord
De sterke focus op DEI is ongeveer zes à zeven jaar geleden begonnen, geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging. “Toen zijn we ons echt gaan realiseren hoe belangrijk DEI is”, zegt Roest Crollius. Deels wil het bedrijf DEI bevorderen uit ethische overwegingen. Maar maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef is niet de enige reden. Het is ook ‘relevant voor de business’.
“Ten eerste willen we graag dat onze producties door een zo groot mogelijk publiek bezocht kunnen worden. Dan is het goed als je medewerkers uit verschillende culturen hebt, want dan beschik je over een rijkdom aan perspectieven en ideeën. Precies wat wij nodig hebben om te zorgen dat onze musicals geschikt zijn voor een breed publiek én om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.”
“Deze coaches zorgen ervoor dat iedereen zich veilig voelt, en dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen als er iets niet goed gaat”
Ten tweede vormt DEI een belangrijk onderdeel van de employer branding van Stage Entertainment. “Een bedrijf dat DEI hoog in het vaandel heeft staan zal ook diverse groepen medewerkers aantrekken en behouden.”
Stage Entertainment heeft meerdere maatregelen genomen om DEI te bevorderen. Het recruitmentproces bij Stage Entertainment is bijvoorbeeld aangepast om objectievere selecties te maken. Er worden trainingen gegeven waarbij recruiters een puntensysteem gebruiken om persoonlijke voorkeuren uit te schakelen. “We doen dat met een puntensysteem, zodat je een objectief beeld creëert, onafhankelijk van een persoonlijke klik”, legt Roest Crollius uit.
Onboarding en zorg voor medewerkers bij stage entertainment
Het onboardingproces van Stage Entertainment is zorgvuldig ontworpen om nieuwe medewerkers direct vertrouwd te maken met de bedrijfscultuur. “Bij elke onboarding, zowel op de planken als op kantoor, verplichten we mensen een aantal trainingen te volgen.” Deze trainingen behandelen essentiële onderwerpen zoals de gedragscode, de waarden van het bedrijf, het belang van diversiteit en inclusie en de privacy-regelgeving. Hierdoor weten medewerkers vanaf dag één wat er van hen wordt verwacht en waar ze terecht kunnen bij problemen.
Voor productiemedewerkers gaat Stage Entertainment nog een stap verder. Bij fysiek of emotioneel intensieve producties zoals ‘Moulin Rouge’ worden intimiteitscoaches ingezet. “Je wilt dat mensen respectvol met elkaar omgaan. En deze coaches zorgen ervoor dat iedereen zich veilig voelt tijdens het werk, en dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen als er iets niet goed gaat.”
Maatschappelijke betrokkenheid en inclusiviteit bij stage entertainment
Tot slot werkt Stage in meerdere landen samen met scholen, waardoor ook leerlingen die normaal geen toegang hebben tot theater toch een voorstelling kunnen bijwonen met een aan de show speciaal ontwikkeld educatie programma. Zo verbindt Stage Entertainment artistieke expressie met maatschappelijke betrokkenheid.
Ook voor andere minderheden heeft Stage Entertainment initiatieven ontplooid. Zo zijn er succesvolle ‘relaxed performances’, speciaal voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels. Ook maakt het bedrijf gebruik van Earcatch, een gratis app die ‘audiodescriptie’ biedt voor films, series en theatervoorstellingen, waarbij een stem tussen de dialogen door beschrijft wat er visueel gebeurt.
Earcatch is ontwikkeld in Nederland en is inmiddels met succes geïntroduceerd voor de musicals Frozen in Stuttgart, MJ in Hamburg, The Lion King in Parijs en Moulin Rouge! De Musical in Utrecht. Duitsland en Frankrijk – dus ook hier gaan ethisch en zakelijk verantwoorde initiatieven hand in hand.
Werving en selectie: vooral voor nieuwe functies
Ook Stage Entertainment kampt met de schaarste op de arbeidsmarkt, vooral waar het gaat om IT’ers en een aantal functies in de commerciële afdeling. “Vaak gaat het om nieuwe functies binnen ons bedrijf, die in het leven zijn geroepen om bezoekers beter te begrijpen, de ticketverkoop te kunnen analyseren en het succes van shows te kunnen voorspellen. Functies die veel innovatieve kennis vereisen op deze gebieden.”
Voor dergelijke IT- en commerciële functies kan het moeilijk zijn om lokaal talent te vinden. Daarom heeft Stage Entertainment een internationaal recruitmentprogramma opgezet, waarbij functies in alle landen waar het bedrijf actief is, worden geadverteerd. Het maakt niet uit of iemand op ons kantoor in Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië, de UK of Amsterdam werkt.
“Degenen die zelf een training hebben gevolgd, trainen op hun beurt weer andere mensen. Zodat het steeds meer gaat leven binnen ons bedrijf.”
Doordat Stage Entertainment door de jaren heen is gegroeid in het aantal landen en theaters waarin het actief is, werd in het verleden nog wel eens in silo’s geopereerd. Stage Entertainment wil de samenwerking tussen afdelingen verbeteren. “Juridische zaken moet begrijpen wat de commerciële afdeling doet om een goede business partner te kunnen zijn. Dit wordt bevorderd door meer kennis te delen over wat elke afdeling doet.”
Om de onderlinge samenwerking te bevorderen, heeft Stage Entertainment ‘The 7 Habits’ van Franklin Covey geïntroduceerd. Werknemers die de zeven gewoonten kennen, weten tenminste wat er van hen wordt verwacht. En als ze deze gewoonten ook in de praktijk brengen, zullen ze een cultuur van samenwerking, vertrouwen en respect creëren, is de gedachte.
Wat dan weer moet leiden tot een prettiger en effectievere werkomgeving en betere prestaties. De implementatie begon met de top van de organisatie. “Een jaar geleden hebben we eerst de leiders van het bedrijf getraind. En nu zijn we het verder aan het uitrollen op hoofdkantoor en in de verschillende landen waar we actief zijn. Waarbij degenen die zelf een training hebben gevolgd op hun beurt weer andere mensen trainen. Zodat het steeds meer gaat leven binnen ons bedrijf.”
Meer welzijn, minder verzuim
Na de coronacrisis steeg het ziekteverzuim binnen Stage Entertainment vooral onder de productiemedewerkers. Begrijpelijk: “Productiemedewerkers hadden vaak meer dan een jaar niet gewerkt en moesten weer wennen. Daarnaast is productiewerk fysiek zwaar, en voor de mensen was het wennen dat ze dagelijks weer op de planken moesten staan.”
Om het verzuim tegen te gaan, is het bedrijf meer aandacht gaan besteden aan welzijn, zowel fysiek als mentaal. Zo is het gaan werken met OpenUp, een platform waar medewerkers naartoe kunnen bellen als ze niet lekker in hun vel zitten. Ook familieleden kunnen hier gebruik van maken. Voor de fysieke gezondheid zijn er initiatieven zoals fysiotherapie, vooral bestemd voor productiemedewerkers.
Significante successen
Of deze en andere HR-initiatieven van Stage Entertainment succesvol zijn? Dat is niet altijd aantoonbaar, erkent Roest Crollius. “Het ziekteverzuim is gedaald. Maar in hoeverre dat nu te danken is aan de maatregelen die we hebben genomen? Dat vind ik lastig te zeggen. Het lijkt erop dat het werkt, dat wel.”
Bij andere maatregelen is het effect wel overduidelijk. Het internationale recruitmentprogramma blijkt bijvoorbeeld succesvol te zijn in het aantrekken van mensen die in Nederland niet zo makkelijk te vinden zijn. “Zoals Spaanse IT’ers, die net zo goed geschikt zijn voor het werk dat wij aanbieden als Nederlandse IT’ers.
“We merken dat er meer bekendheid is ontstaan over hoe wij verwachten met elkaar om te gaan in dit bedrijf, en wat wel en niet acceptabel is”
Maar die veel eerder bij ons solliciteren omdat de arbeidsmarkt in Spanje minder krap is. ‘Ook de implementatie van de 7 Habits is aantoonbaar succesvol: “Het heeft nu al bijgedragen aan een gemeenschappelijke taal en betere samenwerking tussen afdelingen. Dat komt ook door hoe wij dit hebben geïntroduceerd. Door eerst de top van het bedrijf te trainen en vervolgens uit te rollen naar de rest van de organisatie met eigen medewerkers als getrainde trainers, is er brede steun voor deze manier van werken.”
Tot slot de maatregelen om diversiteit en inclusie te bevorderen. Roest Crollius noemt de trainingen over de code of conduct en DEI: “Die hebben geleid tot meer bewustzijn onder medewerkers over het belang van DEI. We merken dat er meer bekendheid is ontstaan over hoe wij verwachten met elkaar om te gaan in dit bedrijf, en wat wel en niet acceptabel is.”
Ook weten medewerkers nu beter waar ze terecht kunnen als er problemen zijn. “Ze kloppen ook vaker aan bij HR of bij een vertrouwenspersoon in het bedrijf als ze bijvoorbeeld klachten hebben. Maar dat mensen klagen zie ik als een goed teken. Als er helemaal geen klachten zijn, dan weten ze kennelijk niet waar ze terecht kunnen. Of nog erger, ze zijn bang om zich uit te spreken. Dat is pas echt een teken dat het mis is in een bedrijf.”
CV Anne Roest Crollius
Anne Roest Crollius werkt sinds september 2017 als Group Director Enabling Services (Hoofd HR and General Counsel) op het hoofdkantoor van Stage Entertainment in Amsterdam.
Daarvoor werkte zij ruim 12 jaar bij Endemol Shine Group, waar zij verschillende functies bekleedde, waaronder Head of Corporate Legal en Legal Director, gespecialiseerd in fusies, overnames en bedrijfsontwikkeling. Eerder was zij Senior Legal Counsel waar zij internationale fusies en overnames onderhandelde, managementcontracten en licentieovereenkomsten opstelde en toezicht hield op corporate governance. Haar eerste fiunctie bij Endemol was Corporate Counsel.
Roest Crollius begon haar carrière bij Citco als jurist. Ze studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen (1991-1997). Later behaalde ze nog een Grotius-specialisatie in Fusies en Overnames en een nam ze deel aan het Top-HR Leiderschapsprogramma aan de Rijksuniversiteit Groningen Business School.