Annelies George, MT-lid en schrijver: “Wat precies grensoverschrijdend is, is uiteindelijk persoonlijk”
Onlangs verscheen van haar hand ‘Nice doing business with you ma’am’, een semi-autobiografische roman waarin ze haar ervaringen in de financiële wereld heeft verwerkt aan de hand van de belevenissen van haar alter-ego Lisa Simons.
“Het was een tijd waarin we dachten dat wat nu als grensoverschrijdend geldt er gewoon bij hoorde”
“Alles in het boek is me echt overkomen. Ook de personages zijn gebaseerd op mensen die ik heb gekend. Alleen heb ik waar dat goed uitkwam voor het verhaal de volgorde van de gebeurtenissen veranderd en personages samengevoegd en hun namen veranderd”, vertelt de auteur.
Annelies George is momenteel CFO van het IT-bedrijf Hirschmann Multimedia B.V.. Tevens is zij senior fotomodel, beheerder van de Faceboekpagina Loveable Light en Annelies George met 400.000 volgers. Zij is auteur van diverse fictie- en non-fictie boeken, geschreven in haar schaarse vrije tijd. En ze is een vrouw met een missie: ‘positiviteit brengen in de wereld’. Via Facebook, met name: “Ik post daar bijvoorbeeld over kinderarbeid, in de hoop dat mensen gaan nadenken over de oorsprong van goedkope producten.”
Haar bekendste boek is, ‘Quest to the Unknown’, dat één dag de top van de bestsellerlijst van Amazon bereikte. Het is een parabel over de klimaatverandering en de impact die deze heeft op het zakenleven waarin het ook gaat over paranormale onderwerpen.
Baasje als bazen
Haar eerste ervaringen met grensoverschrijdend gedrag komen uit de tijd dat de #MeToo-beweging nog lang geen voet aan de grond had gekregen. De jaren negentig, waarin een vrouw als Annelies George – toen een twintiger nog maar – in de financiële wereld een zeldzaamheid was.
“En ook een tijd waarin we dachten dat wat nu als grensoverschrijdend geldt er gewoon bij hoorde. Met mannen die onder tafel probeerden je in je kruis te grijpen tijdens een vergadering. Mannen die je na afloop van een zakendiner meenamen naar een hotel waar ze al een tweepersoonskamer voor de nacht hadden geboekt. Mannen die op een zakelijke afspraak lieten blijken dat ze absoluut niet over zaken wilde spreken omdat ze met hun gedachten elders waren.”
In ‘Nice doing business with you ma’am’ moet Lisa Simons dat slag mannen van het lijf houden. Zoals wanneer ze voor het bedrijf GR-Fin moet onderhandelen met de Europese CEO van een potentiële klant:
“‘Lisa – doe je deur open. Ik kom een slaapmutsje bij jou halen en daarna, je weet wel.’
Vanzelfsprekend bleef de deur dicht.
‘Lisa- doe niet zo vervelend. Ik weet dat jij dit net zo graag wilt als ik. Doe open!’
Mijn hart bonsde in mijn keel en ik werd misselijk. Zijn dreigende stem en de hele absurde situatie maakten dat ik mij erg geïntimideerd voelde.
Ga alsjeblieft weg.
“Toen ik geen sjoege gaf, hield het na vijf minuten op en vertrok hij naar zijn kamer.”
Daarna kan GR-Fin fluiten naar lucratieve opdrachten van deze potentiële klant.
De Wereld Draait Door
Een heel verschil met tegenwoordig? “Zeker, zowel mannen als vrouwen zijn zich veel sterker bewust dat bepaald gedrag grensoverschrijdend kan zijn. En vrouwen durven nu eerder naar voren te stappen en hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag te delen. Maar het komt nog altijd voor, getuige de gang van zaken bij De Wereld Draait Door en andere misstanden bij de omroepen.
Zie het recente rapport van de Commissie-Van Rijn. Schandalig natuurlijk. En vervolgens zijn dergelijke ontsporingen ook typisch voor hiërarchische organisaties, zoals binnen het Nederlandse omroepstelsel. Ik heb ook gewerkt voor erg platte organisaties, en daar heb je minder snel dat ‘bazen’ zich als ‘baasjes’ gaan gedragen.”
Haar positieve missie indachtig wil George een bijdrage leveren aan het tegengaan van al te seksistisch getinte opmerkingen, haantjesgedrag, intimidatie en erger. Ze wil de lezer verder bewustmaken van hoe mensen – meestal mannen – met macht nog altijd kunnen ontsporen en zich jegens ondergeschikten – meestal vrouwen – kunnen misdragen.
Waar was HR?
En ze hoopt dat haar boek ertoe bijdraagt dat mensen en – mannen én vrouwen betere beslissingen zullen nemen. Dat haantjesgedrag als man achterwege laten, dus. Maar ook, als vrouw: je niet verplicht voelen om met je baas in bed te stappen omdat je anders de volgende stap in je carrière wel kunt vergeten. Want: “Je hebt als individu altijd een keuze.”
Een uitspraak die ook de HR-professionals binnen organisaties zich kunnen aantrekken. “Als er allerlei klachten binnenkomen over iemand bij HR, dan moet die een gesprek met hem aangaan en er bij de directie op aandringen dat de persoon in kwestie een stevige waarschuwing krijgt en desnoods verdergaande maatregelen nemen.”
“Ik begrijp dat veel HR-professionals dat niet durven. Maar dan zijn ze niet geschikt voor hun vak.”
Dat is in het geval van Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD bijvoorbeeld niet gebeurd. “Dat valt HR aan te rekenen. Ik begrijp wel dat dit lastig was voor HR. Hij was tenslotte een kijkcijferkanon en de publieke omroep had er veel belang bij om hem niet weg te jagen. In een situatie waarin een waardevolle medewerker zich mogelijk misdraagt, moet HR bovendien vaak tegen de wens van de directie in gaan: die wil zo’n sleutelfiguur vaak te vriend houden en dus helemaal geen maatregelen nemen.
Maar je moet als HR tegen de wens van je directie in durven gaan. Je neemt als HR-afdeling een neutrale positie in tussen directie en personeel. Dus als de directie iets nalaat of iets verkeerds doet – zélf bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag vertoont – dan moet je daar wat van zeggen. Ook al valt dat niet in goede aarde. Hoe moeilijk dat ook is, want het kan je positie in de organisatie verzwakken. Ik begrijp dat veel HR-professionals dat niet durven. Maar dan zijn ze niet geschikt voor hun vak.”
Liever luchtig
Tegelijkertijd pleit George ervoor niet helemaal door te slaan in zuiveringspogingen. “Ik pleit ervoor dat men rekening houdt met de vrouw. Maar ik zou ook graag zien dat de vrouw aangeeft waar haar grenzen liggen. En dat ze oog heeft voor de intenties van de man.
Anders bestaat er groot gevaar dat als een man complimenteus zegt ‘wat heb je een leuke jurk aan’, dit als grensoverschrijdend gedrag wordt opgevat. Iets anders is het als iemand zegt ‘wat zie je er lekker uit’. Al hoeft zelfs dat niet grensoverschrijdend te zijn, als de vrouw in kwestie dat op prijs stelt. Wat grensoverschrijdend is, is uiteindelijk persoonlijk. ”
Bovenal heeft ze ook een boek willen schrijven met humor, dat sprankelt en dat lezers tot het einde toe blijft boeien. Niet alleen omdat ze een zekere luchtigheid in de vaak loodzware discussie over grensoverschrijdend gedrag wil brengen, maar ook uit retorische overwegingen. Want je mag dan een ernstige boodschap hebben als je die niet aantrekkelijk weet te verpakken, schiet je er niets mee op. Vandaar ook dat ze zo graag fictie schrijft, aangezien je het verhaal dan helemaal naar je hand kunt zetten.
“Toen bekend werd dat ik bezig was met een autobiografisch boek, kreeg ik allerlei telefoontjes van mannen die dreigden hun advocaat in te schakelen”
Bij ‘Nice doing business with you ma’am’ komt daarbij dat ze de aanklachten wegens smaad voor wilde zijn. “Toen bekend werd dat ik bezig was met een autobiografisch boek, kreeg ik plotseling allerlei telefoontjes en berichtjes van mannen met wie ik had samengewerkt die inzage eisten en dreigden hun advocaat in te schakelen. Daarop ben ik zelf naar een advocaat gestapt, en op diens advies heb ik er toen besloten er roman van te maken die gebaseerd is op de werkelijkheid. Het is fictie, maar het boek heeft vele waarheden in zich.”
‘Nice doing business with you ma’am’ (232 pagina’s, € 24,95) is verschenen bij BI Publishing. Het boek is verkrijgbaar bij de Nederlandse boekhandel of kan online worden besteld via www.boekenbestellen.nl. Meer informatie: www.anneliesgeorge.com