Coaching: samen de regie in eigen hand

Coaching van individuele werknemers vergroot hun vitaliteit, in het voordeel van werknemer én werkgever.

In de afgelopen jaren is de wereld kleiner geworden. Afstanden en tijdsverschillen doen er steeds minder toe, fysieke grenzen spelen nauwelijks meer een rol. Dit vereist de nodige flexibiliteit van mensen en organisaties. Op het gebied van werk alleen al, denk maar aan flexibele tijden en dito werkplekken, contracten en beloning. 

Eerder werkzekerheid dan baanzekerheid

De vaste negen-tot-vijf-baan wordt een zeldzaamheid. Steeds meer mensen zullen – al dan niet met tussenpozen en al dan niet vrijwillig – zonder betaald werk komen te zitten. Mensen zullen eerder werkzekerheid hebben (en ‘employable’ zijn) dan baanzekerheid. En ze zullen heel verschillende soorten banen hebben gedurende hun ‘portfoliocarrière’.

Ze zullen tussendoor vaak  als zelfstandigen werken, en vaker in een netwerkorganisatie dan in een vaste organisatiestructuur zitten, zonder duidelijk onderscheid tussen werk en privé.

Deze ontwikkelingen wijzen één kant op: de individuele werknemer – of hij nu in vaste dienst is, zzp’er is of een of andere vorm van flexwerk verricht – moet zelfredzaam worden. Zijn toekomst in eigen hand nemen. Er zelf aan werken dat hij weerbaar en wendbaar wordt. In de praktijk blijken de stappen op weg naar zelfredzaamheid echter vaak lastig. De meesten van hen kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. 

Regie van zijn leven in eigen hand 

Een goede persoonlijke coach is de aangewezen persoon om die hulp te verlenen: iemand die als klankbord kan dienen voor de werknemer die onzeker is over de invulling van zijn leven, die hem van advies kan dienen en hem verder op weg kan helpen. Een sparring partner die samen met de werknemer ervoor zorgt dat de werknemer de regie van zijn leven in eigen hand kan nemen. 

Niet te verwarren met de leidinggevende annex coach die voor en namens de werkgever optreedt, en werknemers 'faciliteert' en hun 'potentieel helpt te verwezenlijken' of ze zelfs helpt om 'boven zichzelf uit te stijgen'. Een leidinggevende kan coachend leidinggeven, maar kan niet zijn medewerkers zelf coachen. Uit onderzoek blijkt dat coaching het meest effectief is met een coach die onafhankelijk is.   

Overspannenheid of burn-out

Iemand die zich thuis voelt bij zijn werkgever, zal waarschijnlijk ook goed presteren. Omgekeerd kan iemand die niet op zijn plaats is, beter elders aan de slag gaan, waar hij beter tot zijn recht komt. Immers: voor wie niet lekker in zijn vel zit, dreigt een lagere productiviteit, overspannenheid of zelfs een burn-out.

Met goede coaching (een paar gesprekken per werknemer, voor een bedrag van nog geen twee weeksalarissen) zou je de vitaliteit van deze groep makkelijk kunnen vergroten. Kortom, of het nu een werknemer betreft die het bedrijf van waarde kan zijn of een werknemer die beter elders zijn heil kan zoeken, in beide gevallen geldt: een coach die de werknemer verder helpt, handelt in het belang van zowel werkgever als werknemer, ook al staat de werknemer voor hem centraal.

Werknemers die weten dat ze een beroep kunnen doen op een persoonlijke coach, die uitgaat van hun vragen en met hen op zoek gaat naar de antwoorden, beschouwen dit bovendien als een belangrijk pre. Zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt, kan dit een extra reden zijn om coaches aan te bieden.

Hogere echelons 

Opmerkelijk genoeg wordt het belang van coaching nog niet altijd ingezien. Een persoonlijke coach is vaak nog iets voor de hogere echelons en voor high potentials binnen een organisatie. Terwijl in het ideale geval iedereen in aanmerking zou moeten kunnen komen voor een eigen coach, die hem of haar helpt om effectief te werken. Een gepersonaliseerd aanbod geeft een beter resultaat.
 
Bovendien zijn coachingtrajecten vaak nog heel informeel ingericht. Voor zover het belang van een persoonlijke coach wordt onderkend, heeft de selectie van de coach meestal op z’n janboerenfluitjes plaats: een leidinggevende kent nog wel coach die het wel goed schijnt te hebben gedaan.
Er wordt niet gezocht naar de beste en best passende voor degene die een coach nodig heeft.

Gegarandeerd bekwame persoonlijke coaches

Gingermood heeft een platform voor coaches en 'coachees' om de markt voor coaching te professionaliseren. Via Gingermood kunnen mensen die op zoek zijn, in contact komen met gecertificeerde, gegarandeerd bekwame persoonlijke coaches, loopbaancoaches en teamcoaches. 
Iedereen komt in aanmerking voor coaching, is de overtuiging van Gingermood.

Kandidaten hebben de keuze uit de ruim tweehonderd coaches, die zich in de zeven jaar dat het bedrijf bestaat hebben aangemeld. Een aantal dat snel toeneemt. Wie interesse heeft in een coachingtraject, kan zich aanmelden bij het platform. Nadat een vragenformulier is ingevuld en een intakegesprek met psychologen van Gingermood is gevoerd, wordt de kandidaat in contact gebracht met twee coaches.

Matching door middel van de algoritmes

Deze passen bij zaken als zijn of haar waarden, cognitieve stijl en coachvraag. De matching komt automatisch tot stand door middel van de algoritmes achter de tool, een laatste check wordt uitgevoerd door de medewerkers van Gingermood. De werknemer die een coach zoekt, heeft uiteraard het laatste woord. 

Gingermood beschouwt zichzelf als een bedrijf dat de bestaande markt met behulp van digitale technologie opschudt. Dat is ook een reden voor de naam: die onconventionaliteit past bij het bedrijf. Daarnaast is ginger (gember) ook prikkelend en scherp van smaak. Er wordt bovendien gezegd dat je ervan in een betere stemming komt. Dat het vitaliseert.

Precies zoals met een werknemer gebeurt die een goede coach in de arm neemt. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dickey Pronk, directeur van Gingermood – De slimste weg naar de beste coach