Cosmetische ingreep: verlof of verzuim?
Zo’n vraag komt meestal allereerst terecht bij de leidinggevende. Veel van hen bestempelen dit als een cosmetische ingreep. Dat ziet HR-riskconsultant Robidus, die een toename ziet bij werkgevers over de vragen rondom dit soort verzuim. In het geval van zo’n ‘cosmetische ingreep’ vragen zij werknemers vaak vakantiedagen of betaald verlof op te nemen. Maar is dit terecht?
Auteur: Mick Netiv is directeur bij Robidus
Volgens de wet heeft elke werknemer het recht om zich ziek te melden. De werknemer is daarbij niet verplicht om aan de leidinggevende te vertellen wat de reden voor het verzuim is.
De wetgeving is daarmee minder open dan de werknemers zelf. Want uit eerder onderzoek van Robidus bleek al dat bijna tachtig procent van de werkende Nederlanders vindt dat de werkgever bij ziekmelding wel degelijk mag vragen naar zijn of haar klachten. 55,5 procent van de ondervraagden is zelfs van mening dat werknemers verplicht zijn om aan te geven wat de klachten zijn bij een ziekmelding.
Niet aan de leidinggevende
Tot zover de heersende opinie, terug naar de letter van de wet. In het geval de ziekmelder wél de reden voor de ziekmelding geeft, is het niet aan de leidinggevende om daar een oordeel over te vellen maar aan de bedrijfsarts. Die beoordeelt of er inderdaad sprake is van ongeschiktheid om het werk te verrichten. Daarmee beslist hij indirect of er recht is op loondoorbetaling bij ziekte.
Lees ook: Hoe verhoudt agile werken zich tot ziekteverzuim?
Medische indicatie of niet?
In het geval van een maagverkleining, ooglidcorrectie of een dergelijke ingreep zal de bedrijfsarts nagaan of er een medische indicatie is. Als de medewerker een medische indicatie heeft, is het verzuim van de medewerker legitiem. In het geval er geen medische indicatie is, betreft het een cosmetische ingreep en zal de werknemer vakantiedagen dan wel onbetaald verlof moeten opnemen.
Complicaties na ingreep: wél ziekteverzuim
Een andere situatie ontstaat wanneer een cosmetische ingreep leidt tot medische complicaties, waardoor een medewerker niet kan werken. Dat is wél een legitieme reden voor een ziekmelding en loondoorbetaling tijdens het ziekteverzuim.
Zo oordeelde de kantonrechter in Middelburg op 9 juli 2012 in een dergelijke verzuimzaak dat een werknemer bij wie na een cosmetische ingreep complicaties optraden, wél aanspraak heeft op loon. Op voorhand stond namelijk niet vast dat er complicaties zouden optreden.
En bij twijfel?
Tot slot: in geval van twijfel is het altijd aan te raden dat de HR-medewerker of leidinggevende de situatie bespreekt met de bedrijfsarts of diens taakgedelegeerde. Als de leidinggevende er via de bedrijfsarts achter komt dat een medewerker met een medische reden verzuimt, is de loondoorbetalingsplicht bij ziekte van kracht.