“Verbeter de dynamiek in de boardroom en de hele organisatie profiteert”
Het uitgangspunt van Jaakke en De Kok is dat goede boarddynamiek heel belangrijk is voor de cultuur en het resultaat van een organisatie. De Kok en Jaakke hebben echter gemerkt dat er in de praktijk minimaal geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de samenwerking binnen een board.
Volgens een recente rondvraag werkt 30% van de boards niet volgens de waarden van de organisatie onderling samen
Ook het verbeteren van het vertrouwen zou meer aandacht moeten krijgen net als het energieniveau binnen het team, dat soms te wensen overlaat. Op de vraag hoe dat komt, en vooral: wat daaraan te doen valt, gingen De Kok en Jaakke uitgebreid in tijdens hun presentatie op de Leadership in HR Summit 2022 in Kasteel Kerckebosch. Want de boardroom kan vaak wel een boost gebruiken.
Onderling vertrouwen
De deelnemers aan de sessie werden meteen betrokken bij het thema met mentimetervragen als: ‘hoe goed is de onderlinge samenwerking in jullie boardroom?’ En: ‘Hoe zit het met het onderlinge vertrouwen?’ Of: ‘Kan het energieniveau in de boardroom omhoog?’ En een prikkelende vraag: ‘Wat voor cijfer zou je geven aan je boardroom?’
De antwoorden die de deelnemers gaven waren zoals verwacht kon worden bijna voorspelbaar: het gaat wel maar het kan zeker beter. Overal is wel wat loos, zou je kunnen concluderen. Een van de deelnemers gaf als voorbeeld aan dat haar boardroom een beetje als los zand was, maar dat haar eigen team goed draaide. Maar ook daar was dus zeker ruimte om de boardroom een boost te geven.
De noodzakelijke investeringen in een goed werkende board worden vaak niet gedaan omdat er in een board regelmatig wisselingen voorkomen en er simpelweg geen tijd voor genomen wordt. Ook wordt een CEO niet altijd voldoende voorzien van gegevens uit lagere echelons waardoor een board in feite onvoldoende werkbare informatie meekrijgt. Jaakke gaf als tip: “Reserveer tenminste vier maal per jaar een dag om met de board over samenwerking te praten, over het energieniveau en over het vertrouwen.”
Verborgen agenda’s
Maar als die ruimte voor een boost van de board er lijkt te zijn, hoe zet je dat dan in gang? Dat is best wel lastig. Jaakke vertelde dat ze vaker hoorde: Je bijt niet de hand die je voedt. Dit vertellen bijvoorbeeld leiderschapsconsultants die ingehuurd worden door de board om teams en senior managers rapporterend aan de board te trainen.
“Doorbreek die impasse, op die manier krijg je als CHRO het respect dat je verdient”
Zij leveren dus nauwelijks feedback aan hun opdrachtgevers. Maar dan hou je de bestaande situatie binnen de board in stand en verandert er niets. Uit een recente rondvraag bij een CFO-bijeenkomst bleek, dat 30% van de boards niet volgens de waarden van de organisatie onderling samenwerken. Dat maar liefst 90% verborgen agenda’s heeft. Dat maar de helft de tijd neemt om een nieuw boardroomlid te leren kennen.
If the board sucks
De Kok vulde aan: “Wij geloven in het gesprek in het team. Ga dus in gesprek. Ook over dagelijkse dingen. Neem de tijd om een nieuw boardroomlid te introduceren, te leren kennen. Zorg dat je samenhang smeedt. Zorg dat je meer bewustwording in een board aanbrengt.” Jaakke: “If the board sucks, it all sucks. Dat wil je niet hebben.”
De Kok: “Als je een boardboost een goed idee vindt, bel je je CEO, vanavond nog als dat moet. Zorg dat die communicatie op gang komt. Daar is lef voor nodig. Doorbreek die impasse, op die manier krijg je als CHRO het respect dat je verdient. Zorg dat je jezelf niet verloochent.”