De functie van CHRO is een dubbele: zowel onderdeel van de roedel als een eenzame wolf…

Anne Jaakke
Probeer een ander maar eens uit te leggen hoe het is om een CHRO te zijn. En wat houdt het eigenlijk in om een goede CHRO te zijn? Een rol met twee gezichten, stelt Anne Jaakke.

Deze vraag kwam herhaaldelijk op mijn pad tijdens mijn voorzitterschap van de jury voor de HR Tech Awards, waar CEO’s zich afvroegen waarom HR-directeuren “zo zijn zoals ze zijn”. Met die vraag doelden ze op het feit dat HR-directeuren in hun ogen moeilijk te doorgronden zijn, weinig interesse tonen in technologische innovaties en terughoudend zijn bij het nemen van beslissingen over technologie-aankopen.

“Tijd investeren in gelijkwaardige HR-relaties is een must om elkaar te leren vertrouwen”

Ik begon na te denken over hun vraag: wat houdt het eigenlijk in om een CHRO te zijn? Voorheen kon ik alleen putten uit mijn eigen ervaring, maar de afgelopen drie jaar heb ik meer dan veertig HR-directeuren begeleid op hun leiderschapsreis. Hierdoor kan ik nu zeggen dat mijn eigen ervaring de ervaring is van velen van jullie.

De functie van een CHRO is een eenzame. Maar verwar die eenzaamheid niet met alleen zijn. Als CHRO ben je zelden alleen, want je bent voortdurend omringd door mensen en werkt nauw samen met mensen. Je maakt deel uit van een team en je hebt zelf ook een team, maar toch voelt het eenzaam aan.

Complex, integer en onpartijdig

Waarom zeg ik dat? Vanwege de complexiteit van het vak is het vaak moeilijk om met familie en vrienden inhoudelijk over zaken te praten op het niveau dat je wilt. Je wilt je team niet belasten met zaken die binnen het directieteam spelen, omdat dat niet professioneel is. Het stemmetje in je hoofd herinnert je eraan dat je hun leidinggevende bent, waarvoor je ook dik wordt betaald.

Het bespreken van zaken met je CEO is eveneens lastig. Niet alleen omdat hij de persoon is die je wilt imponeren, maar ook omdat hij jouw leidinggevende is. Jouw integriteit en onpartijdigheid zijn van het grootste belang, dus bondjes smeden met bepaalde collega’s, no way. Bovendien bewaar je afstand, want als er om welke reden dan ook afscheid moet worden genomen, ben jij degene die dit juridisch moet afhandelen.

Echt verbinden

Dit brengt ons bij de vraag, met wie dan wel? Veel HR-directeuren voelen de behoefte aan een netwerk van mede-HR-directeuren waarmee ze kunnen sparren en van gedachten kunnen wisselen. Ze gaan daarom in op uitnodigingen voor HR-evenementen, lezingen, ronde tafels, enzovoort. Echter, wanneer ze op het evenement aankomen, blijkt de tijd om echt te verbinden vaak te kort, en blijven ze zitten met de vraag of deze collega wel een waardevolle gesprekspartner is.

Tijd is het kostbaarste bezit van een CHRO, en je wilt je tijd niet verspillen door kennis te delen zonder er iets voor terug te krijgen. Toch is tijd investeren in gelijkwaardige HR-relaties een must om elkaar te leren vertrouwen, alvorens te willen delen wat er speelt in jouw boardroom.

Eigen vrije keuze

Onderdeel van een roedel of een eenzame wolf? De titel van deze blog suggereert dat de vraag betrekking heeft op de rol van de CHRO binnen het directieteam. Het antwoord daarop is eenvoudig: de CHRO is inderdaad vaak een eenzame wolf binnen deze roedel. Maar als de vraag slaat op je eigen vrije keuze, word jij dan onderdeel van een zelfgekozen roedel van HR-directeuren, of blijf je toch een eenzame wolf in onze community?

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is de vaardigheid om anderen te begrijpen, oprecht geïnteresseerd te zijn en doortastende beslissingen te nemen. Hoe leg ik dit in één zin uit aan die CEO’s? Wellicht zo: “Het leven van een CHRO is als dat van een eenzame wolf binnen de roedel, omringd door anderen met eenzelfde doel, maar toch vaak alleen in de uitdagingen die deze prachtige functie met zich meebrengt.”