Massa-ontslagen bij Philips juist goed nieuws voor andere werkgevers in de regio
Een nieuw CEO bij Philips gaat traditioneel samen met rode cijfers en snijden in het personeelsbestand. Philips’ nieuwe topman Roy Jacobs is daar geen uitzondering op. Toch zijn er nauwelijks zorgen over het toenemend aantal ontslagen. Integendeel, er komt iets meer talent beschikbaar voor bedrijven die naarstig op zoek zijn naar personeel.
Zo noemt de gemeente Eindhoven de ontslagen weliswaar naar voor de mensen die het betreft. “Tegelijk zien we dat veel bedrijven in de regio Brainport Eindhoven staan te springen om gekwalificeerd personeel.” Daarom vertrouwt de gemeente erop dat de meeste mensen snel weer nieuw werk zullen vinden.
Zegen voor veel bedrijven
Ook economen zien dat het toenemend aantal ontslagen kansen biedt aan bedrijven. Volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van uitkeringsinstantie UWV kan de schaarste aan personeel ontslagen werknemers weer aan een baan helpen vanwege de bovengemiddeld hoge arbeidskrapte. “In andere tijden zouden we over deze ontslagcijfers bezorgd moeten zijn, maar nu is er de geruststelling dat er veel vraag naar mensen is.”
Voorlopig hoeven Nederlandse ondernemers zich niet af te vragen of er een verzadiging gaat optreden op de arbeidsmarkt. Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University, is er nog geen teken van een beginnende ontslaggolf. De Nederlandse gevallen, met eerder ook webwinkel bol.com en zonneautomaker Lightyear, staan volgens de hoogleraar op zichzelf door uiteenlopende incidenten. “Ik maak me er niet meteen ongerust over.”
Amerika veel radicaler
Dat de massaontslagen uit Amerika overwaaien naar Nederland ziet hij nog niet zo gauw gebeuren. Werkgevers in de Verenigde Staten zijn over het algemeen veel radicaler met het op straat zetten van personeel. Daarnaast zijn Nederlandse werkgevers terughoudend met het op straat zetten van medewerkers, gezien de krappe arbeidsmarkt. “Na al die moeite met het binnenhalen van werknemers, laat je ze niet zomaar weer weggaan”, zegt Wilthagen (Tilburg University). “Dat personeel wil je bij je houden.”
De grote ontslaggolf komt er pas als er een zware recessie plaatsvindt en belangrijke bedrijven failliet gaan, zegt Witjes van UWV. “Vaak duurt het zo’n negen maanden voordat je die invloed echt merkt op de arbeidsmarkt, maar dat zie je nu gebeuren.”
Het ergste achter de rug
Economen zijn begin 2023 een stuk positiever over de economie dan afgelopen najaar. Het vertrouwen in de economie van de Europese Unie is voor de derde maand op rij gestegen, vooral op het gebied van werkgelegenheid. Volgens de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs komt de eurozone dit jaar niet in een recessie terecht. In plaats daarvan verwacht de bank juist een economische groei van 0,6 procent, dankzij een aanzienlijk gedaalde gasprijs en de heropening van Chinese grenzen.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt ook dat het ergste achter de rug is met de economische stagnatie. In de wordt de energiecrisis goed doorstaan dankzij de milde winter en de brede financiële steun. Vorig jaar bedroeg de economische groei nog 3,5 procent, maar dit jaar zwakt de groei af naar een magere 0,7 procent. In 2024 zal de groei weer aantrekken tot 1,6 procent, zo verwacht het IMF.