Hoogleraar Iris Sommer pleit voor ongelijke behandeling van mannen en vrouwen

Volgens neurowetenschapper Iris Sommer is het beter om mannen en vrouwen ongelijk te behandelen. Ook op de werkvloer: man en vrouw zijn nu eenmaal anders, en het is beter om die verschillen recht te doen.

In een filmpje voor de Universiteit van Nederland wijst hoogleraar Iris Sommer (Rijksuniversiteit Groningen, UMCG) erop dat mannen en vrouwen verschillen: “Ze zijn even intelligent, maar ze zijn niet gelijk.”

Die verschillen komen mede door de invloed van testosteron. Dit hormoon bevordert ‘mannelijk gedrag’. “Mannen hebben gemiddeld meer testosteron en daarmee ook een wat hoger dopaminegehalte in hun beloningssysteem. Dit draagt ertoe bij dat ze bereid zijn harder te lopen om prestige te verwerven, waarbij ze bereid zijn hoge risico’s om dat doel te verwerven op de koop toe te nemen. Dat kan best handig zijn op je werk.

Een goed zelfbeeld ontwikkelen

Vrouwen daarentegen zijn gemiddeld wat vriendelijker dan mannen. “En ze zijn ook ook wat neurotischer, dat wil zeggen: ze zien meer beren op de weg en zijn eerder ongerust. Ze twijfelen ook meer aan hun eigen kunnen en onderschatten hun talenten eerder.” Waar een man zijn eigen IQ al snel met tien punten hoger dan het gemiddelde inschat, denkt een vrouw juist dat ze een IQ heeft van tien punten minder dan gemiddeld. “En reken maar dat die mannen zich op een sollicitatie beslist beter en dus ook duurder verkopen en eerder interne promotie maken.”

Gezien deze verschillen is ongelijke behandeling van man en vrouw wenselijk, aldus Somer: “Help jonge meiden om een goed zelfbeeld te ontwikkelen. Laat ze trots zijn op hun successen en niet onnodig aan zichzelf twijfelen. En tel bij het zelf ingeschatte IQ van vrouwen gerust 10 punten op, en trek die er bij mannen juist weer van.”