Inzichten van juryvoorzitter Anne Jaakke: “HR Tech is een snoepwinkel met eindeloos veel mogelijkheden”

HR-technologie biedt enorme kansen voor vooruitgang, maar de sleutel ligt in de juiste implementatie. Als jurylid van de HR Tech Awards deelt Anne Jaakke haar inzichten over hoe organisaties technologische en datagedreven innovaties effectief kunnen benutten en vooruitgang kunnen boeken.

Wanneer je door de wereld van HR Tech loopt, voelt het alsof je in een snoepwinkel bent: de mogelijkheden zijn eindeloos, de innovaties spannend. Als voorzitter van de HR Tech Awards heb ik de afgelopen twee jaar veel van deze innovaties van dichtbij mogen ervaren. Samen met een diverse en kundige jury heb ik een breed scala aan inzendingen mogen beoordelen. Van kleine, maar uiterst impactvolle oplossingen tot grootschalige, baanbrekende technologieën.

Het implementeren van technologie is één ding, maar het succesvol laten landen in de organisatie vraagt een andere set vaardigheden

Wat vooral opviel, was dat de pareltjes vaak purpose-gedreven waren, vooral in de categorie “Next Generation”. Deze oplossingen richtten zich op het verbeteren van specifieke elementen in de “candidate en employee journey”. De vraag die bij mij blijft hangen is: wat als we alle innovaties morgen zouden implementeren uit de HR Tech Next Generation inzendingen van 2024?

Stel je voor: een wereld waarin real-time verzuimpreventie ons in staat stelt om proactief de juiste interventies te doen. Waar culturele dialoog diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer bevordert. Waar AI ons helpt de perfecte kandidaat te vinden, en waar leerplatforms werken als Netflix – met gepersonaliseerde leercontent die precies aansluit bij de behoefte van de medewerker. Dit is dichterbij dan we denken: de technologieën zijn er al, maar de uitdaging zit in de implementatie.

Van corporates tot scale-ups

De contrasten tussen grote corporates en snelgroeiende scale-ups zijn enorm. Corporates functioneren soms als olietankers, moeilijk te draaien en traag in verandering. De veranderingen in deze grote organisaties hebben grote gevolgen voor duizenden medewerkers, terwijl scale-ups wendbaar zijn en snel kunnen inspelen op de behoeften.

De transformatie in het HR Tech-landschap is een complexe klus op zichzelf, het managen van verandering is de echte uitdaging. Het implementeren van technologie is één ding, maar het succesvol laten landen in de organisatie vraagt een andere set vaardigheden.

De druk op HR en de hunkering naar data

Een groot deel van de huidige uitdagingen ligt bij de druk op HR. Aan de ene kant moeten we snel kunnen schakelen en flexibel inspelen op veranderingen. Aan de andere kant is er een sterke behoefte aan betrouwbare data om beslissingen te onderbouwen. Organisaties willen steeds meer hun keuzes baseren op feiten (data) in plaats van op gevoel of aannames.

Het probleem is echter dat de benodigde data vaak nog niet beschikbaar is, of dat de kwaliteit en betrouwbaarheid te wensen overlaat. Toch mag dit HR er niet van weerhouden om beslissingen op basis van data te nemen. Als organisaties willen innoveren en vooroplopen, is investeren in goede dataverzameling en -analyse binnen HR geen luxe meer, maar een noodzakelijke stap om succesvol te blijven.

Innovatieve oplossingen – zoals die tijdens de HR Tech Awards – tonen aan dat het bouwen van business cases op basis van “people data” essentieel is. Dat wil zeggen dat beslissingen worden onderbouwd met data over medewerkers: hun prestaties, welzijn, betrokkenheid, en meer.

De kracht van goede vragen

Hoe creëer je ruimte voor vernieuwing? Dit jaar heb ik vooral geleerd dat het stellen van de juiste vragen cruciaal is om vooruitgang te boeken. Wat willen we echt bereiken? Wat is de kern van het probleem? Waar liggen de kansen? Door deze vragen te stellen, kunnen we technologie kiezen die écht waarde toevoegt aan onze organisatie.

De kern van innovatie ligt in het begrijpen van welk probleem je daadwerkelijk wilt oplossen. Dit begint met een “boardroom” met een duidelijke strategie, een goed inzicht in de obstakels en een cultuur die openstaat voor fouten en risico’s.

Long story short

Kortom, de toekomst van HR Tech biedt ongekende mogelijkheden. We moeten nu kritisch kijken naar waar we heen willen en welke technologieën ons daar gaan brengen.

De toekomst vraagt om leiders die nieuwsgierig zijn, die de juiste vragen stellen en die technologie niet zien als iets ingewikkelds, maar als een kans om echte impact te maken.