Joppe Grasveld, Athletes.Work: “Een topcarrière na de topsport is niet vanzelfsprekend”
Werkgevers hebben topsporters over het algemeen hoog zitten. Het zijn mensen die bewezen hebben te beschikken over een enorme motivatie, die hebben geleerd om met kritiek om te gaan en een enorm reflectievermogen hebben. Hun doorzettingsvermogen is bovendien groot; ze hebben zich tenslotte jarenlang weten te handhaven in een keiharde wereld waarbij ze op details werden afgerekend.
“Er leven nogal wat vooroordelen jegens topsporters”
Aan de andere kant leven er echter ook nogal wat vooroordelen jegens topsporters. Werkgevers weten niet precies wat ze anders mogen verwachten dan een ‘gezonde dosis doorzettingsvermogen en winnaarsmentaliteit’. Begrijpelijk, aangezien veel topsporters hoogstens vanuit een studieachtergrond wat inhoudelijke kennis hebben opgedaan. Er is een enorme variatie binnen de doelgroep in opleiding, vaardigheden en ambities, wat het potentiële werkgevers lastig maakt een beeld te vormen van ‘de topsporter’.
Joppe Grasveld, oprichter van Athletes.Work
Verder leeft de gedachte dat nog actieve topsporters zeer beperkt beschikbaar zijn en vanwege hun sport geen focus kunnen leggen op hun werk. “Ook al is dat lang niet altijd het geval”, zegt Joppe Grasveld van Athletes.Work, een bureau dat (oud-)topsporters begeleidt in hun transitie naar een maatschappelijke carrière. “Wij laten werkgevers inzien wat de topsporter wél kan betekenen in plaats van te focussen op hetgeen waar diegene niet op aansluit in het omschreven functieprofiel.” Het bureau helpt actieve en afgezwaaide topsporters bij hun oriëntatie op de arbeidsmarkt en traint hen vervolgens om direct van waarde te zijn wanneer zij starten met werken. Momenteel begeleidt het bedrijf 59 sporters van het hoogste niveau uit verschillende sporten, op een totaal van zeker 6.000.
Zwart gat
Vrijwel alle topsporters (ca. 99 procent, volgens Atletes.Work) spelen zichzelf niet financieel onafhankelijk voor de rest van hun leven en zijn dus genoodzaakt om geld te verdienen in een ‘tweede carrière’. Tegelijkertijd hebben velen moeite met het vinden van werk waar ze net zo veel passie voor ervaren als dat ze voor hun sport gevoeld hebben. Dit is een van de redenen waarom sporters in een ‘zwart gat’ dreigen te vallen na hun sportcarrière.
“Topsporters zijn vaak zó gefocust op hun sport dat ze weinig tijd pakken om na te denken over hun toekomst. Ook worden ze daar niet altijd toe aangezet door hun club of bond. Sterker nog: sommige stimuleren sporters zelfs om niets te doen, zodat ze zich volledig kunnen concentreren op hun sport. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat dit kan leiden tot problemen wanneer de sportcarrière eindigt”, aldus Grasveld.
Breed inzetbaar
Dit terwijl veel topsporters met hun winnaarsmentaliteit dus juist zeer geschikt zijn voor een tweede carrière én breed inzetbaar zijn. Een uitkomst voor veel werkgevers, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.
Of een topsporter dan ook inderdaad geschikt werk vindt? Dat hangt van verschillende factoren af. “Het allerbelangrijkste is in onze ogen dat een sporter met een duidelijk plan en verhaal aankomt bij een werkgever. Klinkt logisch, maar voor iemand met een beperkt referentiekader, kan dat knap lastig zijn. Het is cruciaal dat een sporter in een sollicitatie kan onderbouwen wat zij of hij de organisatie kan bieden en wat hij of zij graag bij de desbetreffende organisatie wil komen ontwikkelen. Al kun je je nog zo goed zijn geweest in je sport, zonder helder verhaal gaat een werkgever je echt niet zomaar een contract aanbieden”, zegt Grasveld.
“Ik verwacht dat Dafne Schippers met één of twee belletjes al op gesprek mag komen bij een potentiële werkgever”
Waar de topsporters van Athletes.Work dan vooral terecht komen? “Tot nu toe veel binnen sales, marketing en learning & development. Al hadden we laatst ook een engineer en programmeur. Het hangt af van hun ontwikkelbehoefte en opleidingsachtergrond, dat kan dus van alles zijn”.
De kans om op een oriënterend gesprek mogen komen is echter wel groter naarmate de sporter bekender is. Iemand als Dafne Schippers geniet bijvoorbeeld een enorme naamsbekendheid. “Daarom verwacht ik dat zij met één of twee belletjes al oriënterend mag komen spreken bij een organisatie. Al zou ik haar wel adviseren niet te lang te wachten met stappen ondernemen. Hoe pijnlijk ook, in de loop van de tijd iemand naamsbekendheid af vanwege de komst van een nieuwe generatie atleten. Daarom adviseren wij sporters altijd het netwerk te gebruiken als het nog warm is.”