Maatschappelijk verantwoord werkgeven: het nieuwe normaal voor duurzaam succes

De klimaatcrisis, toenemende polarisatie en de arbeidsmarktkrapte. Maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op de manier waarop bedrijven functioneren en hoe zij worden waargenomen door werknemers, klanten en andere stakeholders. Werkgevers die willen bloeien in een veranderende wereld moeten hiermee aan de slag.

Onder de noemer maatschappelijk verantwoord werkgeven (MVW) helpt AWVN werkgevers bij het integreren van maatschappelijke kwesties in hun bedrijfsvoering.

Organisaties die actief bijdragen aan maatschappelijke oplossingen zijn beter in staat om werknemers aan te trekken

Veel organisaties zijn al bezig met (onderdelen) van maatschappelijk verantwoord werkgeven (MVW), maar vaak ontbreekt de overkoepelende paraplu waaronder dit beleid wordt vormgegeven. MVW biedt organisaties een kader waarmee ze strategisch, tactisch en operationeel invulling kunnen geven aan maatschappelijke betrokkenheid.

De kern van MVW draait om het besef dat werkgevers niet geïsoleerd opereren van hun omgeving. Organisaties die deze ontwikkelingen integreren in hun strategie creëren een sterkere band met de samenleving en dragen bij aan bredere maatschappelijke doelen.

Waarom maatschappelijk verantwoord werkgeven?

Het implementeren van maatschappelijk verantwoord werkgeven biedt een breed scala aan voordelen voor werkgevers. Allereerst zorgt het voor een sterke reputatie en een positief werkgeversmerk. Organisaties die actief bijdragen aan maatschappelijke oplossingen zijn beter in staat om werknemers aan te trekken.

Bovendien leidt het tot een positieve reputatie en een sterkere binding van een medewerker met de organisatie. Dat leidt tot hogere tevredenheid en betrokkenheid onder bestaande werknemers, wat resulteert in minder verloop en ziekteverzuim. Daarnaast zijn er economische voordelen. Organisaties die inzetten op lange termijn doelen, zoals het ondersteunen van duurzame initiatieven, zien vaak dat hun bedrijfsresultaten op lange termijn verbeteren.

Interne en externe impact

In elke organisatie vertegenwoordigen de medewerkers ook een deel van de maatschappij, waarvoor de organisatie actief is. De maatschappij is dus zowel buiten als binnen aanwezig. Bij organisaties in het publieke speelveld, denk aan het openbaar vervoer, de politie of de zorg lopen deze twee werelden (binnen en buiten) continue door elkaar.

Thema’s als polarisatie, verharding, vermindering van respect in instituties zijn dan veel zichtbaarder. Waar het in andere organisaties minder opvalt, wil dat not niet zeggen dat maatschappelijke thema’s daar niet spelen. Door maatschappelijke vraagstukken centraal te stellen in het beleid, kan je als werkgever zowel voor de organisatie als voor de maatschappij creëren.

MVW is een onderdeel van MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een bekend begrip binnen HR, waarbij de focus ligt op de impact op mens en milieu. MVW is een onderdeel van MVO, maar richt zich specifiek op de relatie tussen werkgever en werknemer. Het gaat om afspraken die niet alleen positief zijn voor de medewerker, maar ook voor de bredere maatschappij. Dit betekent dat werkgevers breder en dieper kijken dan voorheen.

Hoe geven werkgevers invulling aan MVW?

Maatschappelijk verantwoord werkgeven omvat drie belangrijke pijlers: gelijkwaardigheid, welzijn & ontwikkeling en duurzaamheid. Deze pijlers bieden werkgevers een kader om de impact van hun activiteiten op werknemers, de samenleving en het milieu te evalueren en te verbeteren.

1. Gelijkwaardigheid

Inclusie en gelijke kansen spelen een belangrijke rol binnen MVW. Werkgevers moeten verder kijken dan gelijke behandeling en streven naar gelijkwaardigheid, waarbij ze rekening houden met de verschillende behoeften van werknemers. Dit vereist een actief beleid om drempels weg te nemen voor ondervertegenwoordigde groepen, bijvoorbeeld door objectieve selectieprocessen en inclusieve arbeidsvoorwaarden in te voeren​.

2. Welzijn & Ontwikkeling

Maatschappelijk verantwoord werkgeverschap betekent ook dat er zorg moet zijn voor het welzijn en de ontwikkeling van werknemers. Investeren in een gezonde werkcultuur en levenslang leren helpt om medewerkers vitaal en betrokken te houden. Organisaties die een positieve balans tussen werk en privé stimuleren en aandacht besteden aan zowel fysieke als mentale gezondheid, presteren beter op lange termijn​.

3. Duurzaamheid

Hier gaat het om het maken van groene- en maatschappelijke impact. De purpose daadwerkelijk vertalen naar concreet beleid. Zo zijn groene arbeidsvoorwaarden en duurzaam HR-beleid steeds vaker onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Dit gaat verder dan het verduurzamen van bedrijfsprocessen; het houdt ook in dat werknemers gestimuleerd worden om duurzaam te handelen, bijvoorbeeld door mobiliteitsbudgetten aan te bieden voor fietsen of door te investeren in thuiswerkfaciliteiten die de ecologische voetafdruk verkleinen​.

Conclusie

Maatschappelijk verantwoord werkgeven is niet langer een keuze, maar een noodzaak voor organisaties die willen overleven en bloeien in een veranderende wereld. Door in te spelen op maatschappelijke vraagstukken en een geïntegreerde aanpak van duurzaamheid, gelijkwaardigheid en welzijn en ontwikkeling te hanteren, bouwen organisaties aan een veerkrachtige toekomst.

De vraag is niet langer of organisaties maatschappelijk verantwoord moeten handelen, maar hoe zij dit op een impactvolle en duurzame manier kunnen doen. Onder de noemer maatschappelijk verantwoord werkgeven (MVW) helpt AWVN werkgevers om maatschappelijke kwesties te integreren in hun bedrijfsvoering. Wat is uw verhaal als werkgever? Maatschappelijk verantwoord werkgeven | AWVN