“Mensgerichte, datagedreven timemanagement-strategieën verbeteren productiviteit én welzijn”

Timemanagement en productiviteit zijn altijd al belangrijke aspecten geweest van een succesvolle organisatie. Maar nu, meer dan ooit, is het vinden van de juiste balans tussen productiviteit en het welzijn van werknemers een uitdaging waar bedrijven voor staan. Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday, staat stil bij de rol van CHRO’s bij het ontwikkelen van strategieën die niet alleen de prestaties stimuleren, maar ook het welzijn van medewerkers koesteren.

Elke succesvolle bedrijfstransformatie vereist betrokken en gemotiveerd personeel. Dit blijkt onder meer uit een enquête van McKinsey: meer dan twee derde van de bedrijfstransformaties loopt vast door gebrekkige betrokkenheid.

“Niet-lineaire werkdagen geven werknemers de vrijheid om hun werktijden af te stemmen op hun eigen ritme”

Hette Mollema pleit daarom voor een proactieve, menselijke benadering bij transformatie- en veranderingsinitiatieven: “Dit zal niet alleen de bedrijfsresultaten ten goede komen, maar ook de betrokkenheid versterken. Enorm waardevol, want een positieve werknemersbetrokkenheid is ook een sleutelfactor als het gaat om talentbehoud.”

Een van de eerste zaken die bedrijven volgens Mollema zouden moeten aanpakken is het afstemmen van het HR-beleid op de individuele behoeften van hun personeel, om zo een positieve werknemerservaring te creëren.

Datagedreven benadering

“Dit kunnen ze doen door het verzamelen van realtime feedback en te kiezen voor een datagedreven benadering op basis van de organisatiepsychologie. Deze aanpak is gunstig voor zowel de organisatie als de werknemers, aangezien betrokken werknemers eerder geneigd zijn verandering te omarmen, effectief samen te werken en bij te dragen aan het succes van veranderingsinitiatieven.”

 Post-COVID-19 is de roep om flexibiliteit in werkschema’s luider geworden, vooral in de techsector. Mollema breidt deze trend uit naar andere sectoren. “Niet-lineaire werkdagen geven werknemers de vrijheid om hun werktijden af te stemmen op hun eigen ritme. Hierbij verschuift de focus van vaststaande uren naar tastbare resultaten. Dit biedt medewerkers de mogelijkheid om hun momenten van creativiteit en energie optimaal te benutten. Een verhoogde productiviteit en voldoening zijn het resultaat.”

Hoewel het idee van niet-lineaire werkdagen grote voordelen met zich meebrengt, is de sleutel tot succes voor organisaties het vinden van de juiste balans tussen vrijheid en structuur. Door richtlijnen en gedeelde werkuren vast te stellen, wordt gegarandeerd dat werknemers niet afdwalen van een praktische routine.

Rol van CHRO’s

Dit bevordert een gezonde werkomgeving en helpt burn-out te voorkomen. Dat concludeert ook professor arbeids- en organisatiepsychologie en directeur van het Onderzoeksinstituut Psychologie en Gezondheid aan de Universiteit Utrecht, Wilmar Schaufeli, in een artikel voor De Psycholoog. “Voelen werknemers zich autonoom, competent en verbonden met hun collega’s en ervaren ze hun werk als zinvol, dan zullen ze weinig last van stress hebben en hun werk met veel energie en passie verrichten. Dit heeft weer een gunstige invloed op prestaties en innovatievermogen”, schrijft hij.

“Vooral CHRO’s spelen een belangrijke rol bij het uitwerken van strategieën die het welzijn van het personeel verhogen, zoals verbeterde mogelijkheden voor persoonlijk timemanagement”, meent Mollema. Hij ziet data als een belangrijk hulpmiddel.

“Door het gebruik van realtime metrics van de levenscyclus van werknemers kunnen CHRO-teams ondersteuning bieden gedurende de hele loopbaan van werknemers, met speciale aandacht voor belangrijke mijlpalen zoals promoties. Op deze manier kunnen geavanceerde technologieën personeelsverloop voorspellen, wat het mogelijk maakt om vertrekpercentages te verminderen en waardevolle talenten te behouden.”

Personalisatie van werknemersondersteuning en welzijn

Als voorbeeld van zo’n datagedreven HR-tool wijst Mollema op Workday Peakon Employee Voice. “Deze tool meet en volgt de impact van transformatie-initiatieven op de betrokkenheid en andere essentiële personeelsstatistieken. Het faciliteert vertrouwelijke dialogen tussen managers en werknemers en ontdekt belangrijke aandachtsgebieden. Hiermee kunnen plannen worden verfijnd, wat gerichte verandering mogelijk maakt. Ook biedt het platform leidinggevenden tijdige feedback en inzichten, waardoor ze preventieve maatregelen kunnen treffen om het welzijn van hun teams te bevorderen.”

Een voorbeeld van zo’n factor die Workday Peakon Employee Voice kan monitoren, is het risico op burn-out. Met toegang tot digitale bibliotheken en gebruikmakend van natuurlijke taalverwerking krijgen organisaties waardevolle inzichten in het welzijn van hun werknemers, terwijl de tool gepersonaliseerde ondersteuning biedt.

De CHRO kan deze inzichten gebruiken om op maat gemaakte programma’s te ontwikkelen die voldoen aan individuele behoeften en uiteindelijk het succes van transformatie-initiatieven bevorderen.

Geïntegreerde aanpak van werknemerswelzijn

Het is duidelijk dat timemanagement nauw verbonden is met het welzijn van werknemers, wat zich positief vertaalt naar productiviteit. “Daarom linkt Workday Peakon Employee Voice de gezondheid en het welzijn van werknemers aan organisatorische KPI’s zoals verkoop, klanttevredenheid, verloop en productiviteit”, legt Mollema uit. “Door gebruik te maken van de mogelijkheden van het platform kunnen organisaties het rendement van hun welzijnsinitiatieven aantonen en datagedreven beslissingen nemen die de prestaties van werknemers en het algehele organisatiesucces verbeteren.”

“Dit zal niet alleen het resultaat van veranderinitiatieven verhogen, maar ook duurzame groei teweegbrengen”

CHRO’s spelen een sleutelrol bij het ontwikkelen van timemanagementstrategieën en productiviteitsinitiatieven. Krachtige platformen zoals Workday Peakon Employee Voice helpen bij deze inspanningen. Dankzij realtime feedback, continue monitoring en gepersonaliseerde ondersteuning kunnen organisaties niet alleen het rendement van welzijnsprogramma’s aantonen, maar ook datagedreven beslissingen nemen om de prestaties van werknemers – en het bedrijfsresultaat – te verbeteren.

“Door het omarmen van niet-lineaire werkdagen en door te focussen op werknemersbetrokkenheid en behoud wordt een voedingsbodem gecreëerd voor een positieve werknemerservaring. Dit zal niet alleen het resultaat van veranderinitiatieven verhogen, maar ook duurzame groei teweegbrengen. Kortom, een win-win voor werknemers én organisaties”, besluit Mollema.