Ontslagrondes Big Tech getuigen van kortetermijnvisie: “Begrijpelijk maar gevaarlijk”

‘Ontslagrondes Big Tech getuigen van kortetermijnvisie’
'Big Tech'-bedrijven ontslaan op grote schaal. Op korte termijn efficiënt, op langere termijn eerder ondermijnend.

Onlinegigant Amazon heeft aangekondigd 18.000 mensen te ontslaan, wat neerkomt op 6% van alle 300.000 werknemers en 1,2% van het wereldwijde personeelsbestand van ongeveer 1,5 miljoen. Dit nieuwe volgt op soortgelijke aankondigingen van ontslagen bij andere techgiganten. Zo verdwijnen er 11.000 banen bij Meta, 6.000 bij HP, 3.750 bij Twitter en 1.300 bij Snap.

De bezuinigingen zijn aanzienlijk voor een bedrijf dat enorme winsten boekt en de lonen laag houdt. De CEO van Amazon, Andy Jassy, noemde de “onzekere economie” als reden voor de ontslagen en verklaarde dat het bedrijf “over meerdere jaren snel personeel had aangenomen”. Hij voegde toe dat de ontslagen Amazon zullen helpen “onze kansen op lange termijn na te streven met een sterkere kostenstructuur.”

Wegwerpartikel

Dat laatste is de vraag, zegt Asha Kumar, arbeidsjurist van Keystone Law tegen Personnel Today. Zij waarschuwt dat techbedrijven die snel uitbreiden en dan weer inkrimpen aanzienlijk risico’s nemen.

“Ervaringen uit het verleden hebben aangetoond dat, hoewel het inkrimpen van het personeelsbestand een kostenbesparende maatregel lijkt, het behandelen van werknemers als een wegwerpartikel op lange termijn negatieve effecten kan hebben.” Want hoe verbonden zullen werknemers zich nog voelen met een bedrijf dat ze van de ene dag op de andere aan de kant kan zetten?