Podcast: Hoe creëer je de juiste leercultuur in de organisatie?
In deze podcast praat Anna-Bo Bouwens, Communitymanager CHRO, met Toby, L&D-expert en eigenaar van Neverending Learner en Eric, Director Enterprise Sales bij Degreed. Toby werkt in organisaties als trainingsconsultant en daagt in die rol werknemers uit tot leren en zelfontwikkeling. Hij heeft hiervoor een geheel eigen methode ontwikkeld en doet dit sinds zeven jaar bij het Eindhovense hightechbedrijf HERE Technologies, dat kaarten maakt voor navigatiesystemen en software ontwikkelt voor zelfsturende auto’s.
Regie over eigen ontwikkelpad
Waar het volgens Toby allemaal mee begint is mensen aan te moedigen en te inspireren om zichzelf te ontwikkelen, maar wel zo dat zij zelf de regisseur zijn van hun eigen ontwikkelpad. Daarbij gaat het voor Toby niet om het ontwikkelen van inhoudelijke vaardigheden maar juist om soft skills, menselijke of sociale vaardigheden.
Hij noemt als succesvol voorbeeld de door hem geïniteerde online Spark-sessies. Sprekers met passie voor een bepaald onderwerp geven bij elke sessie een interne presentatie over thema’s als plezier hebben in je werk, hoe je een gelukkig leven leidt, wat mindfulness op het werk inhoudt. Toby: “Die sessies werden aanvankelijk door 6 of 7 mensen live bekeken, maar dat zijn er nu, twee jaar later, zo’n 200. En de video’s die we ervan maken worden soms wel 3000 keer bekeken.”
Continue dialoog
Toby ziet als de grootste uitdaging bij het creëren van een goed leerklimaat in de organisatie, het realiseren van een niveau van constante betrokkenheid. Toby: “Dat bereik je niet alleen via interne communicatietools zoals Yammer of Teams. Je hebt een continue dialoog nodig tussen mensen om tot een gezamenlijk nieuw idee te komen om dingen te verbeteren. De vraag is niet zozeer hoe je dat gesprek opstart, maar hoe je het gaande houdt.”
Volgens Eric moeten organisaties in bredere zin toe naar het ontwikkelen van een nieuwe leercultuur, die heel anders is dan we gewend zijn. Eric: “Voor veel mensen betekent leren: Oh, ik heb deze verplichte cursus omdat ik mensen niet mag omkopen. Dat is de gebruikelijke manier waarop mensen naar leren en ontwikkeling kijken. Terwijl mensen tegenwoordig ook begrijpen dat je je eigen toekomst moet bepalen. En als je je vaardigheden niet blijft ontwikkelen, niet up-to-date blijft, je als persoon irrelevant wordt.”
Online technologieën
Het aanpassen van de leercultuur in organisaties op die behoefte aan ‘een leven lang leren’, ziet Eric uiteindelijk als de grootste uitdaging. Maar tegenwoordig is dat met online technologieën volgens hem zoveel gemakkelijker te realiseren dan met het traditionele fysieke leren.
Daar komt bij dat het hoog tijd is dat L&D de aandacht verschuift van ‘creatie naar curatie’. Zoals Eric het verwoordt: “In plaats van ‘u vraagt, wij draaien’ als de organisatie een cursus nodig heeft, gaat het erom die inhoud vooral te cureren. Dat kan door het creëren van leerpaden met behulp van vakinhoudelijk experts.”
Luister naar de volledige podcast via de link bovenaan