Wel of geen schijnzelfstandigen in dienst? Wees zzp-proof in 2025…
Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Officieel heet dit het opheffen van het handhavingsmoratorium in het kader van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen.
De invoering van de Wet DBA leidde tot veel onrust en discussie, omdat de regels rondom het werken met zelfstandigen niet duidelijk genoeg waren
Deze beslissing van het Kabinet kent een lange aanlooptijd. Na de introductie van de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) op 1 januari 2001, met vier soorten VAR-verklaringen: WUO, ROW, DGA en Loon, ontstonden er misstanden door schijnconstructies. De VAR-verklaringen zijn per 1 mei 2016 afgeschaft en vervangen door de Wet DBA met als doel schijnzelfstandigheid beter aan te pakken.
Opdrachtgevers en opdrachtnemers beoordelen sindsdien samen of er sprake is van loondienst op basis van de afspraken die zij binnen hun arbeidsrelatie maken. De invoering van de Wet DBA leidde echter tot veel onrust en discussie, omdat de regels rondom het werken met zelfstandigen niet duidelijk genoeg waren. Daarom is besloten de handhaving door de Belastingdienst uit te stellen. Daar komt per 1 januari 2025 dus een einde aan.
Mr. drs. Petra Kroon, zelf zzp’er en eigenaar van BabelFish Legal, zal binnenkort in een podcast van HR Praktijk spreken over de gevolgen van het volledig handhaven op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025. Ze zal werkgevers informeren over wat ze kunnen verwachten en hoe ze zich kunnen voorbereiden op de opheffing van het handhavingsmoratorium onder de Wet DBA.
Lees het volledige artikel op HR Praktijk