TNO: Skillspaspoort kan selectie medewerkers sterk verbeteren

TNO: Skillspaspoort kan selectie medewerkers sterk verbeteren
Om werknemers te kunnen selecteren op basis van hun opgedane vaardigheden, wordt gewerkt aan het zogenaamde skillspaspoort.

Om op veranderingen in te spelen is het essentieel dat de beroepsbevolking tijdig en regelmatig nieuwe skills aanleert en bestaande verbetert. Een helder overzicht van hun bestaande en gewenste skills helpt werkenden, werkzoekenden en studenten bij hun loopbaanontwikkeling en werkgevers bij de werving, selectie en scholing van personeel. Het skillspaspoort met een goed overzicht van bestaande en gewenste skills van werknemers (in spe) zou dus een uitkomst zijn.

Maar de ontwikkeling en implementatie ervan vraagt om visie, brede samenwerking en regie. Zo blijkt uit een recent onderzoek van TNO in samenwerking met een drietal hogescholen en steun van Instituut Gak, Vrij reizen over de Nederlandse arbeidsmarkt: randvoorwaarden voor een succesvol skillspaspoort.

Kritieke succesfactoren

Werkgevers, werknemers (waaronder ZZP’ers) en onderwijsexperts zijn op zich enthousiast over het idee van een skillspaspoort, maar alle partijen geven aan dat er nog veel onduidelijkheid is over eigenaarschap, beheer en financiering. Hierdoor is er ook twijfel over de wenselijkheid. Invoering van een skillspaspoort is dan ook nog ‘een ambitieuze stip aan de horizon’, aldus het onderzoek. Het onderzoek beschrijft aan de hand van buitenlandse ervaringen de kritieke succesfactoren voor het (door)ontwikkelen en inrichten van een skillspaspoort.

De ontwikkeling en implementatie van het skillspaspoort vraagt om een integrale visie op de arbeidsmarkt en onderwijs in de toekomst, actieve betrokkenheid van alle actoren en een duidelijke regie, is de conclusie. Het rapport bevat duidelijke aanbevelingen en richtlijnen voor een succesvolle introductie van het skillspaspoort. “De stip aan de horizon komt hierdoor duidelijker in beeld”, aldus het TNO.

Download hier het rapport Vrij reizen over de Nederlandse arbeidsmarkt: randvoorwaarden voor een succesvol skillspaspoort.