Specifieke eigenschap van het brein stelt leiders in staat tot wendbaarheid en flexibiliteit

De moderne zakelijke omgeving verandert sneller dan ooit. Leiders die zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en uitdagingen zijn dan ook essentieel voor het succes van een organisatie. Maar hoe train je in hemelsnaam iemands aanpassingsvermogen? Het is geen quick fix, maar dankzij de zogenaamde neuroplasticiteit van ons brein is het ook zeker niet onmogelijk. Integendeel.

Ik wil niet overdrijven, maar neuroplasticiteit is met afstand een van de meest fascinerende ontdekkingen in de neurowetenschap ooit. Het betekent dat het brein in staat is om nieuwe verbindingen te vormen en zichzelf te herstructureren, ongeacht leeftijd. Neuroplasticiteit is de basis van een flexibele mindset.

Leiders die hun hersenen flexibel houden, zijn beter uitgerust om snel en effectief te reageren op de uitdagingen van de moderne wereld

Wanneer wij nieuwe ervaringen opdoen, worden onze hersenen gestimuleerd om nieuwe paden te creëren. Dit stelt ons in staat om ons sneller aan te passen aan veranderingen en creatiever te reageren op uitdagingen. Voor HR-professionals is het belangrijk om deze wetenschap te gebruiken bij het ontwerpen van L&D-programma’s. 

Hoewel neuroplasticiteit een natuurlijk fenomeen is, kan het ook worden gestimuleerd door gerichte oefeningen. Een belangrijke strategie om wendbaarheid te versterken, is het uitdagen van bestaande denkpatronen. Dit kan door middel van out-of-the-box-denken en het aanmoedigen van het bedenken van innovatieve oplossingen voor problemen. Dit gaat niet vanzelf. Het vraagt een sterke intrinsieke motivatie en bereidheid tot zelfreflectie, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het letterlijk geestverruimend. 

Creativiteit en innovatie

Daarnaast is blootstelling aan nieuwe informatie en situaties op zichzelf ook al een oefening. Hoe vaker je je in nieuwe situaties begeeft, hoe meer je brein went aan onvoorspelbaarheid en verandering en hoe wendbaarder je dus wordt. HR kan hierin ondersteunen door leermogelijkheden te bieden die leiders uit hun comfortzone halen, zoals cross-functionele samenwerking, mentoringprogramma’s en (reversed) coaching. 

Creativiteit en wendbaarheid zijn nauw met elkaar verbonden in het brein. Onderzoek toont aan dat creatief denken het vermogen van de hersenen vergroot om nieuwe verbindingen aan te leggen en patronen te doorbreken. Wendbare leiders zijn vaak ook creatief in hun aanpak van problemen, wat hen in staat stelt om met innovatieve oplossingen te komen wanneer de situatie daarom vraagt. 

Psychologische veiligheid

Om deze creativiteit en wendbaarheid te stimuleren, is het belangrijk om leeromgevingen te creëren waarin experimenteren en falen worden aangemoedigd. Psychologische veiligheid – de vrijheid om fouten te maken zonder angst voor negatieve consequenties – is hierbij cruciaal. Dit soort omgevingen activeert de prefrontale cortex, het voorste deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor hogere denkprocessen zoals probleemoplossing, plannen en kritisch denken. 

HR-professionals hebben de unieke kans om wendbare leiders te ontwikkelen door L&D-programma’s te creëren die neuroplasticiteit ondersteunen. Leiders die hun hersenen flexibel houden, zijn beter uitgerust om snel en effectief te reageren op de uitdagingen van de moderne wereld. En laten we wel wezen: dat zijn er nogal wat tegenwoordig. Laat de neurowetenschap dus voor je werken en gebruik het bij het ontwikkelen van de leiders van morgen! 

Lees hier de complete nieuwe editie van CHRO Magazine