Van uniformiteit naar maatwerk in HR: inspelen op de diversiteit van je medewerkers
“De arbeidsmarkt verandert snel, en we zien een groeiende trend naar diversiteit in werknemers. Van ZZP’ers en seizoensmedewerkers tot fulltimers, pensionado’s en mensen die elders werken, het is aan werkgevers om deze diversiteit te faciliteren”, stelt Marieke Pepers, Chief People Officer bij Nmbrs.
“Grote bedrijven volgen, maar zij hebben vaak meer tijd nodig om traditionele structuren om te vormen”
Werkgevers krijgen te maken met een steeds breder scala aan werkvormen. Voeg hierbij de mix van remote en on-site werken, ofwel hybride werken, en het wordt duidelijk dat maatwerk en flexibiliteit de sleutel is voor toekomstbestendig HR-beleid. Dit kan variëren van meer of minder vrije dagen en kortere of juist langere werkdagen in schoolvakantieperiodes, tot het combineren van twee verschillende functies binnen één organisatie. Het draait allemaal om oplossingen die aansluiten bij de behoeften van werknemers én werkgevers.
Het MKB loopt voorop in flexibiliteit van arbeidscontracten
Waar organisaties vroeger uniformiteit nastreefden in arbeidscontracten en werkomstandigheden, wordt flexibiliteit nu steeds meer de norm. Dit is deels aangewakkerd door de sterke toename van het aantal zzp’ers. Werknemers willen vrijheid en autonomie, zonder per se het risico en de onzekerheid van werken als freelancer te hoeven dragen. Werkgevers erkennen dit en bieden steeds vaker hybride oplossingen. Denk aan tijdelijke contracten, deeltijdconstructies of het toestaan van nevenwerkzaamheden bij andere werkgevers.
Het MKB speelt hierin een voortrekkersrol. Met minder bureaucratie en vaak een kortere lijn naar werknemers, kunnen zij sneller inspelen op deze trends. Grote bedrijven volgen, maar zij hebben vaak meer tijd nodig om traditionele structuren om te vormen.
De software van Nmbrs is zo ingericht dat dit goed ondersteund kan worden, aldus Marieke Pepers: “Communicatie en planning kun je bijvoorbeeld centraliseren in een systeem, terwijl verloning juist op maat blijft afgestemd. Het draait om maatwerk. Wij streven er met onze software naar om HR-afdelingen te helpen om eenheid en betrokkenheid te creëren in deze mix. Dit is deels aangewakkerd door het zzp-vraagstuk: werknemers willen flexibiliteit, zonder gedwongen freelancer te hoeven worden. Zelfs vakbonden en ondernemingsraden, die ooit vasthielden aan uniformiteit, zien in dat het anders moet. Het MKB loopt hierin voorop als voorbeeld.” –
Waarom maatwerk in de toekomst van werk cruciaal is
De diversiteit aan werkvormen brengt uitdagingen met zich mee, zoals:
1. Communicatie en planning: Het beheren van een werknemersbestand dat op verschillende manieren bijdraagt, vraagt om slimme systemen. Software zoals Nmbrs kan hierbij ondersteunen door planning en communicatie centraal te organiseren, terwijl verloning flexibel wordt ingericht.
2. Betrokkenheid en eenheid: Tools zoals Perform spelen een cruciale rol. Perform helpt werkgevers om medewerkers, ongeacht hun contractvorm, helder inzicht te geven in hun prestaties en doelen. Daarnaast werken we aan een nieuwe tool die zorgt voor betrokkenheid en verbinding, zelfs als teams verspreid werken.
3. Wettelijke en organisatorische uitdagingen: Vakbonden en ondernemingsraden hebben lang uniformiteit gepromoot. Toch realiseren ook zij zich dat maatwerk nodig is om relevant te blijven in een veranderende arbeidsmarkt. Dit biedt bedrijven de ruimte om flexibeler afspraken te maken met medewerkers over zaken als hybride werken, afwijkende werktijden of de invulling van de functie.
Deze aanpak vraagt om een flexibele interpretatie van arbeidsvoorwaarden en contracten, waarbij organisaties de balans moeten vinden tussen individuele behoeften en bedrijfsdoelen.
Flexibiliteit is geen optie, maar een must
Werknemers verwachten vrijheid en autonomie, zonder het risico van freelancen. Door hen hybride oplossingen te bieden, zoals deeltijdconstructies of het toestaan van nevenwerkzaamheden, blijven werkgevers aantrekkelijk in een krappe arbeidsmarkt.
“Wij streven ernaar om HR-afdelingen te ondersteunen bij deze transitie,” zegt Marieke Pepers. “Het MKB is hier een inspiratiebron: zij laten zien dat flexibiliteit en betrokkenheid hand in hand kunnen gaan.”
De toekomst van werk vraagt om maatwerk, niet alleen in arbeidscontracten, maar ook in het bouwen van verbonden teams. Wat is jouw volgende stap in deze transitie?