Meerderheid HR-professionals krijgt onvoldoende feedback van eigen leidinggevende
Dit blijkt uit de laatste editie van het jaarlijkse HR Trendonderzoek, uitgevoerd door Berenschot in samenwerking met Performa en AFAS.
Feedback en stimulerende werkplek
Juist in deze tijd goed is om mensen betrokken te houden en met plezier naar het werk te laten gaan, zegt Hans van der Spek, consultant van organisatieadviesbureau Berenschot. Hij doet een beroep op de Nederlandse werkgever om goed te luisteren naar de zorgen van de mensen die onder meer verantwoordelijk zijn voor het vinden en behouden van medewerkers.
“We komen net bij van de lockdowns en pandemie maar de zorgen over de economie zijn groot, personeelstekorten en verloop binnen organisaties lopen op. We moeten iedereen betrokken houden en daarbij zijn elementen als feedback en een stimulerende werkplek ontzettend belangrijk.” Het feit dat niet eens de helft van de HR-professionals aangeeft dat er genoeg feedback wordt gegeven en dat bepaalde werkgevers niet de moeite nemen om aan een positieve werkomgeving te werken, is dan ook een gemiste kans, vindt Van der Spek.
Beloftes nakomen
Uit het onderzoek blijkt verder dat veertig procent van de HR-professionals aangeeft dat hun werkgever bepaalde beloftes niet nakomt. “Vaak is opleiding en scholing een voorbeeld van zo’n belofte vanuit de werkgever”, aldus Van der Spek.
Het op peil houden van kennis is in het vakgebied HR geen vanzelfsprekendheid meer, terwijl dat juist een manier is voor werkgevers om hun mensen gemotiveerd te houden. Het zou goed zijn als bedrijven en organisaties zich dat realiseren in een tijd dat verloop en de personeelstekorten de pan uitrijzen. Als je straks de mensen kwijt bent die mensen aan moeten nemen, zijn we nog verder van huis.”