Waarom investeren in mentaal welzijn van medewerkers ook loont voor jouw organisatie

Er is een sterke correlatie tussen het mentaal welzijn van werknemers en bedrijfssucces. Investeren in mentaal welzijn brengt je op veel vlakken vooruitgang: je creëert een concurrentievoordeel bij het aantrekken van talent, een gelukkig bedrijf is winstgevender, werknemers zijn veerkrachtiger bij tegenslag en hoge verzuimkosten worden vermeden. OpenUp kan je hierbij helpen.

Onderzoek van Deloitte toont aan dat investeringen in mentaal welzijn – zoals gratis toegang tot psychologen – niet alleen gezonde en gelukkige mensen opleveren, maar zichzelf ook nog eens vijfmaal terugverdienen. Dat is dus zo’n 500% rendement.

“45% van de werknemers blijft langer bij hun werkgever als gevolg van goede welzijnsprogramma’s”

Medewerkers die zowel mentaal als fysiek goed in hun vel zitten, zijn de spil van je organisatie, volgens hoogleraar Graham Lowe. Mentaal gezonde werknemers zijn productiever, creatiever en innovatiever. En daar plukt de organisatie de vruchten van.

De relatie tussen werkgeluk en winstgevendheid gaat twee richtingen op: gelukkige werknemers zorgen voor succesvolle organisaties en als het goed gaat met de organisatie, zijn werknemers gemiddeld gelukkiger.

Welzijnsprogramma’s trekken talent aan

Goede zorg voor je personeel levert een concurrentievoordeel op bij het aantrekken van talent. Welzijnsprogramma’s zijn één van de belangrijkste eisen van werknemers die een nieuwe baan zoeken: 87% van de werkzoekenden neemt het in overweging.

En 45% van de werknemers blijft langer bij hun werkgever als gevolg van goede welzijnsprogramma’s. Bovendien zijn gelukkige werknemers je beste ambassadeurs: hoe gelukkiger werknemers zijn, hoe groter de kans dat zij hun werkgever aanraden bij hun netwerk.

Voorkom opstapeling van mentale uitdagingen

In de eerste plaats zijn mentale problemen natuurlijk enorm vervelend voor de werknemer in kwestie. Daarnaast heeft een verminderd mentaal welzijn van werknemers nadelige gevolgen voor de organisatie. Meerdere mentale uitdagingen kunnen zich opstapelen tot serieuze mentale gezondheidsproblemen en deze leiden vaak tot een verlies aan productiviteit.

Zo is iemand met mentale uitdagingen minder energiek en scherp. 70% van deze medewerkers blijft naar het werk gaan, ondanks dat zij verminderd productief zijn en gebaat zouden zijn bij ziekteverlof.

“Met iedere vertrekkende werknemer, raak je ook een hoeveelheid kennis, ervaring en talent kwijt”

Een verminderd mentaal welzijn van werknemers leidt ook tot verzuim. 30 tot 40% van de verzuimdagen in Nederland houden verband met mentaal welzijn. Een afwezige werknemer kost de werkgever tussen de €250 en €400 per dag. Die kosten zitten in doorbetaling van het salaris, kosten van vervanging, productieverlies en kosten van arbodiensten.

Tot slot is de kans op ontslag hoger als mensen zich mentaal niet in orde voelen. 50 tot 60% van het verloop heeft te maken met mentaal welzijn. Met iedere vertrekkende werknemer, raak je ook een hoeveelheid kennis, ervaring en talent kwijt. En het aantrekken en trainen van nieuw talent kost tijd en geld.

Investeren in mentaal welzijn

In totaal zijn bedrijven gemiddeld €1.500 tot €2.500 per medewerker per jaar kwijt als gevolg van verminderd mentaal welzijn. Investeren in het mentaal welzijn van werknemers is véél goedkoper. Hierbij een aantal tips:

  • Bied medewerkers toegang tot on-demand zelfhulpprogramma’s. Zo kunnen werknemers aan de slag met het verbeteren van de eigen mentale gezondheid, op hun eigen tempo en op ieder moment.
  • Geef medewerkers toegang tot één-op-één sessies met erkende psychologen.
  • Prioriteer een open bedrijfscultuur en schenk aandacht aan bewustwording rondom het thema mentaal welzijn.
  • Richt een stressremmende fysieke omgeving in met genoeg daglicht, groen, goede luchtkwaliteit, weinig lawaai en voldoende plekken om in rust te werken.
  • Train managers in het herkennen van signalen van mentale gezondheidsklachten.
  • Zorg voor verschillende kanalen via waar mensen met mentale uitdagingen hulp kunnen inschakelen: een vertrouwenspersoon, HR, managers of externe psychologen.
  • Prioriteer regelmatige check-ins tussen managers en teamleden, maar ook tussen teamleden onderling, om mentale uitdagingen te bespreken.
  • Zorg voor een gezonde werk-privébalans en voldoende flexibiliteit in werklocaties en werktijden.

Houd mentaal welzijn én werkprestaties op peil

De boodschap is duidelijk: investeren in mentaal welzijn loont. Met de juiste welzijnsprogramma’s in huis, voorzie je jouw medewerkers van de steun die ze nodig hebben om hun mentaal welzijn en werkprestaties op peil te houden én het gesprek over mentaal welzijn open te houden.

Met OpenUp geef je medewerkers de ruimte hun mentale gezondheid op peil te houden, veerkracht op te bouwen tegen alledaagse uitdagingen en met eventuele bestaande uitdagingen aan de slag te gaan. Medewerkers kunnen gratis en anoniem gebruikmaken van onder andere één-op-ééngesprekken met psychologen, check-ins via de chat, begeleide groepssessies, zelfhulpmodules en begeleide meditaties.

Allemaal binnen één platform. Ontdek hier wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen.