Waarom ondernemers niet alleen immuun lijken voor burn-out, maar het ook werkelijk zijn
Ondernemers staan altijd aan, ook buiten reguliere werktijden. Heldhaftige workaholics die geen tijd hebben om geestelijk bij te tanken. Toch krijgt de burn-out geen vat op hen, blijkt uit een studie van Martin Obschonka, hoogleraar Entrepreneurship aan de Universiteit van Amsterdam. De resultaten worden gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Journal of Business Venturing.
Uit dit onderzoek komt naar voren dat het risico op een burn-out zelfs kleiner is bij ondernemers. Dit als gevolg van de positieve psychologische effecten van het ondernemerswerk, aldus hoogleraar Obschonka. Hij spreek in dit verband over een paradox van positieve werkverslaving. Ondernemerschap lijkt mensen gelukkiger te maken, zo concludeert de hoogleraar.
Relatie tussen ondernemerschap en burn-out
Martin Obschonka leidde het eerste serieuze onderzoek naar de relatie tussen ondernemerschap en burn-out en de onderliggende mechanismen die hierbij een rol spelen. De onderzoekers volgden gedurende een periode van een half jaar 348 ondernemers en ruim duizend werknemers. Dit leidde tot nieuwe inzichten in de psychologische waarde van het werken als ondernemer.
Een belangrijke conclusie is dat het werk van ondernemers een aantal stressfactoren mist waar werknemers wel aan blootstaan, zoals werkdruk, tijdsdruk en administratieve taken. Daarnaast kent het ondernemerschap een hoge mate van persoonlijke werkautonomie, een erkende sleutelfactor voor weerbaarheid op het werk.
Hoe meer personeel hoe meer stress
Dit alles leidt volgens Obschonka tot een positief psychologisch rendement op de forse investering die ondernemers doen door hun grote betrokkenheid bij het werk. Zij krijgen meer energie en een positievere gemoedstoestand dan werknemers. Bovendien zijn ze ook nog eens gelukkiger en meer tevreden met hun werk.
Maar het geluk lacht niet elke ondernemer toe, zo is een belangrijke kanttekening. Hoe meer personeel, hoe meer ook de stress vat krijgt op de ondernemer. Ondernemers met een eenmanszaak – zzp’ers – lopen het minste risico op een burn-out. De aandoening slaat vaker toe naarmate ondernemers hun bedrijf uitbreiden en werknemers in dienst nemen. Wees je daarvan bewust, zo klinkt Obschonka’s waarschuwing. Ook omdat het risico op burn-out ook geldt voor de werknemers.
Maximaliseer psychologische waarde
De onderzoeker denkt dat de bevindingen ook relevant zijn voor werk in loondienst. Kiest de ondernemer voor meer intrapreneurship in grote organisaties, dan zou dat het risico op burn-out kunnen verminderen. Vooral in banen die een grote betrokkenheid met het werk vereisen.
“Als we de psychologische waarde van het werken als ondernemer kunnen maximaliseren, belooft dat niet alleen persoonlijk voordeel in de ondernemerssector, maar ook voor de ontwikkeling van gezonde, gemotiveerde en goed beloonde werknemers”, zo besluit Obschonka “Dat bredere sociale en economische voordelen genereren.”