Werkgevers terughoudend met loslaten coronamaatregelen
Op 15 februari kondigde de overheid aan de meeste coronamaatregelen af te bouwen. Werkgevers zijn opgelucht dat hun deuren weer open mogen voor hun medewerkers om (deels) op locatie te komen werken na twee jaar grotendeels thuiswerken. Tegelijkertijd zijn zij terughoudend met het loslaten van de maatregelen op de werkvloer.
Zij willen blijven voldoen aan hun zorgplicht voor een veilige werkomgeving, maar weten niet precies hoe zij dit het beste kunnen doen. Werkgevers worstelen met de vraag wanneer zij voldoen aan hun zorgplicht voor een veilige en gezonde werkomgeving. De overheid heeft de verplichte maatregelen bijna allemaal laten vervallen, maar adviseert deze nog wel.
Meerderheid voorzorgsmaatregelen blijven
Een meerderheid van de werkgevers blijft daarom voorzorgsmaatregelen adviseren of zelfs verplichten.
Thuisblijven bij klachten is de belangrijkste maatregel en is bij een ruime meerderheid van organisaties verplicht. Verder doen werkgevers er alles aan om besmettingen op het werk zoveel mogelijk te voorkomen door het blijven adviseren van hygiënemaatregelen, ventileren en inzetten van extra schoonmaak. Zij doen ook een beroep op hun medewerkers om zelftesten te gebruiken voor zij naar het werk komen en om nog steeds 1,5 meter afstand te houden van elkaar.
AWVN adviseert het kabinet om het thuiswerkadvies direct volledig te laten vallen. “Aangezien hybride werken in de meeste organisaties omarmd wordt, kunnen werkgevers en werknemers deze verantwoordelijkheid ook dragen. De verwachting is immers dat werknemers niet volledig op locatie zullen gaan werken, maar juist hun tijd over de werkplekken zullen verdelen.”