Voor het eerst in 20 jaar meer dan 5 procent ziekteverzuim – cijfers pieken in horeca en zorg

Ziekteverzuim piekt vooral in horeca en zorg
Het ziekteverzuim onder werknemers stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Ook neemt de verzuimduur toe.

Met name in de horeca groeit het ziekteverzuim, blijkt uit een trendrapport over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van NN. 

In die sector was het aantal nieuwe ziekmeldingen in het derde kwartaal van dit jaar 12 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de zorgsector bleef het verzuim dit jaar groot, ruim meer dan het landelijk gemiddelde. NN verwacht dat het verzuim dit jaar boven de 5 procent zal uitkomen.

Het ziekteverzuim stijgt vooral als gevolg van aan werkgerelateerde psychische klachten. Ongeveer de helft van de werkgevers geeft al aan dat werknemers langdurig verzuimen vanwege mentale klachten die te maken hebben met hun werk.

Geldzorgen

Psychische klachten kunnen onder meer worden veroorzaakt door geldzorgen. Volgens een recent onderzoek van Tilburg University kampt bijvoorbeeld een kwart van de mensen met chronische financiële problemen met angst- en depressieklachten. “Verwacht mag worden dat naarmate mensen en gezinnen door de huidige economische situatie vaker en langer met financiële problemen kampen, er een extra beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg gedaan zal gaan worden. Het is daarom zaak om, ook vanwege toenemende krapte in de zorg, mensen met financiële problemen snel en goed te ondersteunen”, aldus het onderzoek van Centerdata, het Fonds Slachtofferhulp en Tranzo (Tilburg University). 

Opmerkelijk is dat financiële stress een taboe op de werkvloer lijkt. Van de werknemers met geldzorgen, bespreekt volgens het trendrapport van NN driekwart het niet met de werkgever. Terwijl er, met de stijgende kosten, wel de wens is om hierover te praten, vooral bij werknemers onder 35 jaar.