Zorgwekkende cijfers vragen om actie – zo bevorder je een cultuur van welzijn in de organisatie
Algemeen welzijn heeft een brede definitie en bestaat uit vier componenten: een gezonde geest, een gezond lichaam, een gezonde portemonnee en een gezond leven. Samen zorgen zij ervoor dat we zowel op het werk als thuis een optimaal leven leiden.
Als we fysiek fit zijn, voelen we ons meestal gelukkiger en hebben we meer controle over ons leven
Deze vier componenten zijn nauw met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk. Als we fysiek fit zijn, voelen we ons meestal gelukkiger en hebben we meer controle over ons leven.
Financiële zorgen
Hierdoor bewegen we meer, eten we gezonder en nemen we (vaak) slimmere financiële beslissingen. In tegenstelling tot slechte lichamelijke gezondheid, wat vaak leidt tot depressies en angsten en een verhoogd risico op alcoholisme, drugsgebruik en emotionele uitgaven.
Financiële zorgen staan bijna altijd bovenaan de lijst van ‘dingen die mensen ’s nachts wakker houden’. Zo vragen mensen zich piekerend af hoe ze de eindjes aan elkaar kunnen knopen, hoe ze onverwachte reparaties aan hun huis of auto kunnen betalen, hoe ze het studiefonds van hun kind kunnen opbouwen of wanneer ze genoeg geld hebben om met pensioen te gaan.
Geldzorgen kunnen ook weer leiden tot angst, depressie en een verslechtering van de lichamelijke gezondheid: het is een vicieuze cirkel.
Hoge stressniveau’s
Met het marktonderzoek ‘International Workforce and Wellbeing Mindset Report van 2022’ onderzochten we het welzijn van 10.000 werknemers in vijf landen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland. En wat blijkt? De resultaten zijn zorgwekkend.
Vrouwen blijven op alle punten van welzijn achter bij hun mannelijke collega’s
Minder dan de helft (44%) van de werknemers beoordeelt zijn algemene welzijn positief en slechts 38 procent beoordeelt zijn financiële welzijn positief. Bijna driekwart (73%) meldt matige tot hoge stressniveaus en 34 procent zegt symptomen van burn-out te hebben.
Generatie Z
Bepaalde bevolkingsgroepen zijn nog minder optimistisch. Van Generatie Z geeft bijvoorbeeld slechts een derde aan zich positief te voelen over zijn of haar algemene welzijn. Nog zorgwekkender is dat slechts 28 procent zich goed voelt over het mentale en emotionele welzijn, terwijl nog minder mensen (27%) vertrouwen hebben in hun financiële welzijn.
Ook blijven vrouwen op alle punten van welzijn achter bij hun mannelijke collega’s. Met name op het gebied van financieel welzijn, waar slechts 39 procent van de vrouwen zich zeker over voelt, tegenover 51 procent van de mannen.
Na de coronapandemie zoeken mensen naar meer evenwicht, en evalueren ze de betekenis van het werk in hun leven
Op werk is het effect van goed of slecht welzijn enorm. Wanneer het welzijn van werknemers toeneemt, presteren ze beter, melden ze zich minder vaak ziek en hebben ze minder kans op een burn-out. Wanneer het welzijn van werknemers daarentegen slecht is, hebben ze meer moeite om taken uit te voeren, krijgen ze gemakkelijker een burn-out en is de kans groter dat ze het bedrijf verlaten. Dit komt de laatste jaren steeds vaker voor.
The Great Resignation en quiet quitting
Na de coronapandemie zoeken mensen naar meer evenwicht, en evalueren ze de betekenis van het werk in hun leven. Dit heeft grote gevolgen, van the Great Resignation ‒ die ertoe leidde dat meer dan 47 miljoen Amerikanen in 2021 hun baan beëindigden ‒ tot de ‘quiet quitting’ van tegenwoordig, waarbij werknemers een gezondere balans tussen werk en privé proberen te realiseren en daardoor steeds minder betrokken zijn bij organisaties.
Het bevorderen van welzijn op het werk creëert een positieve omgeving en helpt mensen zich beter te ontwikkelen
Doordat steeds meer mensen grenzen stellen en minder psychologisch te investeren in het werk, dreigt de relatie tussen werknemer en werkgever voorgoed te veranderen.
Stappen om welzijn te bevorderen
Het bevorderen van welzijn op het werk creëert een positieve omgeving en helpt mensen zich beter te ontwikkelen. Als werkgever zijn er stappen die je kunt nemen om een cultuur van welzijn te bevorderen:
- Til je welzijnsprogramma naar een hoger niveau door ziektebeheer, stressvermindering, persoonlijke financiële planning en hulp bij gezondheidsproblemen aan te bieden.
- Zorg ervoor dat iedereen toegang heeft tot deze middelen en elimineer eventuele obstakels die dit bemoeilijken.
- Ga uit van een levensfasebenadering en streef naar diversiteit, gelijkheid en inclusie.
- Bouw een hoge mate van vertrouwen op en ondersteun je werknemers in tijden van crisis met middelen en beleid die hen in staat stellen te zorgen voor hun fysieke, emotionele en financiële gezondheid.