1 op de 6 werknemers kampt met slaapproblemen
Ondanks het belang dat we hechten aan een gezonde levensstijl, lijken werkgevers en werknemers slaapproblemen te negeren.
Zowel werknemers als werkgevers zijn zich vaak onbewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer. Bijna twee derde van de mensen met slaapproblemen, functioneren om die reden soms minder goed op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO.
De impact van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat en gevolgen worden niet altijd overzien. Werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen hebben last van concentratieproblemen (59%) en zelfs het maken van fouten (25%).
Privéomstandigheden en werk even vaak oorzaak
De beïnvloeding lijkt ook omgekeerd sterk te zijn. Ons werk kan er ook toe leiden dat we slechter slapen. Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak aangevoerd. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werkgerelateerd is (49%).
Oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega, kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.
Zelden bespreekbaar op het werk
Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten hebben op het dagelijks functioneren, maken we dit maar zelden bespreekbaar op het werk. Toch meldt 1 op de 7 mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek op het werk. Slaapproblematiek heeft daarmee gevolgen voor de productiviteit en het verzuim in organisaties.
Als grootste collectieve zorgverzekeraar van Nederland wil Zilveren Kruis het onderwerp slaapproblematiek bij organisaties op de agenda krijgen en bespreekbaar maken. Dit door inzicht te bieden in het effect van slaapproblemen op de organisatie.