1 op de 6 werknemers ondervindt pesten, discriminatie of intimidatie

Ruim 1,2 miljoen werknemers hadden het afgelopen jaar te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk.

In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt ongewenst gedrag de kans op burn-out klachten. Vandaag start Minister Asscher (SZW, PvdA) een campagne om aandacht te vragen voor dit probleem.
Zeven extra verzuimdagen per slachtoffer
Ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s heeft grote impact op de mensen die het overkomt. Daarnaast zorgt het naar schatting jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer.
Dat betekent 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. De campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid richt zich op alle werkenden in Nederland. Ongewenst gedrag kan duidelijk zichtbaar zijn, maar betreft vaker subtiel gedrag dat voor de ontvanger kwetsend is. 

 ‘Moet toch kunnen’
Werknemers en werkgevers kunnen vanaf vandaag op www.moettochkunnen.nl terecht om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. Postercampagne en radiocommercials roepen werkgevers en werknemers op om met elkaar het gesprek aan te gaan over het grijze gebied tussen een onschuldige grap en ongewenst gedrag.
Kans op burn-out verdubbeld
Ongewenst gedrag op het werk is in combinatie met een hoge werkdruk een belangrijke factor voor werkstress, beroepsziekte nummer één in Nederland. Daarnaast zorgen hoge werkdruk en spanningen ook weer tot ongewenst gedrag op het werk.
In mei 2014 startte het ministerie van SZW een vierjarige campagne die aandacht vraagt voor werkstress. Omdat werkstress meerdere oorzaken kent, wordt elk campagnejaar een apart thema uitgelicht. Naast aandacht voor ongewenst gedrag was er al aandacht voor pesten en agressie en geweld door derden.