1 op de 7 werknemers ervaart discriminatie: eerlijker werven helpt maar krijgt te weinig aandacht

Uit onderzoek blijkt dat, ondanks de groeiende aandacht voor diversiteit en inclusie (DEIB+), 43% van de Nederlandse werknemers zich niet volledig zichzelf voelt op de werkvloer. Bovendien meldt 14% discriminatie, waarvan 29% onder LGBTIQA+-respondenten. Tegelijkertijd neemt 51% van de HR-beslissers geen maatregelen om vooroordelen in het wervingsproces te voorkomen.

Hoewel 28% van de HR-beslissers aangeeft dat hun organisatie processen hanteert om eerlijke werving te waarborgen, benut een groot deel eenvoudige technieken nog nauwelijks. Zo verwijdert slechts 17% gender- of leeftijdsgebonden taal uit vacatureteksten, en hanteert maar 19% gestructureerde interviews met identieke vragen voor alle kandidaten. Andere effectieve maatregelen, zoals blinde sollicitatiebrieven (6%) en werven zonder cv (4%), worden zeer beperkt toegepast.

Om vooroordelen tegen te gaan, moeten organisaties zowel de gang van zaken op de werkvloer als het wervingsproces kritisch onder de loep nemen

“Eerlijke werving vormt een cruciaal onderdeel van inclusiviteit op de werkvloer, maar de praktijk laat zien dat veel bedrijven hier nog flinke stappen in kunnen zetten,” stelt Stan Snijders, Managing Director Benelux bij Indeed. “Met eenvoudige aanpassingen in het wervingsproces kunnen organisaties al een groot verschil maken.”

Naast de uitdagingen in het wervingsproces, blijkt discriminatie op de werkvloer nog steeds vaak voor te komen. Werknemers die aangeven hier wel eens mee te maken te hebben gehad, noemen verschillende vormen van discriminatie.

Vooroordelen tegengaan

De meest voorkomende vormen van discriminatie op de werkvloer zijn het gevoel harder te moeten werken dan collega’s (25%), schijnbaar onschuldige grapjes die buitensluiting veroorzaken (23%) en het gevoel dat je mening niet gewaardeerd wordt (22%). Ook ervaren 22% van de werknemers dat ze minder kansen krijgen dan anderen, terwijl 20% merkt dat promotie of salarisverhoging uitblijft.

Om vooroordelen effectief tegen te gaan, moeten organisaties zowel hun interne processen als het wervingsbeleid grondig evalueren. “Een sterk DEIB+-beleid biedt niet alleen toegang tot een bredere talentpool, maar bevordert ook samenwerking en mentaal welzijn. We hopen dat deze cijfers HR-beslissers inspireren om richting het nieuwe jaar na te denken over eerlijkere wervingspraktijken voor een inclusieve werkomgeving,” aldus Snijders.

Wat is DEIB+?

DEIB+ staat voor Diversiteit, Equity (Gelijkwaardigheid), Inclusie en Belonging (Saamhorigheid), waarbij het plusteken ruimte biedt voor andere relevante thema’s. Diversiteit betreft verschillen zoals gender, etniciteit, leeftijd en seksuele oriëntatie, terwijl inclusie zich richt op een veilige omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. Gelijkwaardigheid en saamhorigheid bieden structurele steun voor álle werknemers.