“286.000 studenten opgeleid voor baan die verdwijnt”

Niet minder dan 286.000 studenten volgen momenteel een studie die opleidt tot werk dat potentieel verdwijnt. Dat concludeert Deloitte in zijn State of the State-onderzoek.

Volgens Deloitte geldt in het algemeen “hoe hoger opgeleid, hoe minder kwetsbaar”. Het consultancybureau heeft becijfert dat 42,3 procent van de huidige mbo-studenten (174.000 van de 411.000) worden opgeleid voor werk dat over tien tot twintig jaar potentieel niet meer bestaat. In het hbo zou dat gelden voor 19,3 procent van de studenten (84.000 van de 437.000), terwijl in het wo het percentage op 10,4 procent ligt (28.000 van de 266.000). Volgens de onderzoekers is deze inschatting “aan de conservatieve kant”.
Daarnaast concludeert de consultancy-organisatie dat er geen daling zichtbaar is in het aantal studenten dat opleidingen volgt die opleiden tot kwetsbare beroepen. Studies die opleiden tot kwetsbare beroepen zijn onder meer rechten (wo), bedrijfskunde en hrm (wo), accountancy en financiën (wo en hbo), journalistiek (hbo), secretarieel (mbo) en commercieel, financieel en administratief (mbo).
Het robotiseringsrisico verschilt volgens de onderzoekers sterk per opleiding. In het mbo varieert het risico tussen de 70 en 13 procent per individuele opleiding, in het hbo tussen de 52 en 3 en in het wo tussen 43 en 3. Een constante is wel dat dat beroepen met het grootste robotiseringsrisico grotendeels vallen in het cluster accountancy, finance, economie en recht. 
Deloitte heeft voor het onderzoek de uitstroomgegevens van de mbo-, hbo- en wo-opleidingen onderzocht.  Het aantal studenten dat daadwerkelijk naar een bepaald type werk uitstroomt – niet noodzakelijkerwijs het werk waarvoor zij zijn opgeleid –  is vermenigvuldigd met de kans dat dit type werk in de komende twintig jaar door robotisering verdwijnt.