3 artikelen over diversiteit die u gelezen móét hebben
Meer innovatie, een hogere medewerkersbetrokkenheid en betere financiële prestaties voor de organisatie. En: simpelweg een grotere talentvijver om in te vissen. Dat levert het stimuleren van diversiteit de organisatie op. Mits goed uitgevoerd.
Diversiteit stimuleren is een cultuurverandering, en cultuurveranderingen zijn lastig en tijdrovend. Veel diversiteitsprogramma’s hebben uiteindelijk dan ook geen effect. Hoe behaalt u de diversiteitsdoelen van de organisatie dan wel? CHRO.nl verzamelde drie artikelen over diversiteit die elke HR-directeur gelezen moet hebben. De wetenschap, de praktijk, de succesfactoren en de valkuilen op een rij.
Waarom diverse teams slimmer en innovatiever zijn
Allereerst: waarom werken diverse teams beter? Waarom presteren ze beter dan homogene teams? Het artikel Why Diverse Teams Are Smarter van Harvard Business Review is een klassieker. In het kort: ze focussen zich meer op de feiten en gebruiken deze feiten nauwkeuriger in het nemen van beslissingen. En: ze zijn innovatiever dordat teamleden uit hun comfortzone moeten; daardoor worden ze scherper. Een must-read.
Vaak heeft elk team zijn eigen purpose, leider en cultuur. Teams streven naar vrijheid en autonomie. Hoe zorgen we ervoor dat zij toch met elkaar verbonden blijven, een gedeelde purpose voelen en beleven? Ga hierover op 2 april met andere CHRO's in gesprek en meld je aan met code WLHR20.
Dit kunt u leren van 11 bekende CEO’s over diversiteit
Zoals gezegd: veel diversiteitsprogramma’s hebben nauwelijks tot geen effect. Wat een grote voorsprong geeft is support van de organisatietop. Lead by example dus. Leiderschapsexpert Stefanie K. Johnson interviewde elf CEO’s van grote bedrijven als Starbucks, YouTube, Salesforce en Staples over de succesfactoren van hun diversiteitsprogramma’s. Niet alleen over een diversere boardroom en leiderschap in het algemeen, maar over diversiteit in alle lagen van de organisatie.
Tipje van de sluier: vrijblijvendheid is een killer voor het stimuleren van diversiteit. Stel managers dus aansprakelijk: harde KPI’s en deadlines stellen werkt. Anders werkt niemand eraan. Lees alle succesfactoren van diversiteit in het artikel What 11 CEO’s Have Learned About Championing Diversity van Harvard Business Review.
Inclusief HR: wetenschap vs. praktijk
En hoe zit het dan in de praktijk? Hoe rolt u als HR-directeur een diversiteitsbeleid uit in uw organisatie? In het artikel Inclusief HR: dit zegt de wetenschap een mooie praktijkcase van Nederlandse bodem mét wetenschappelijke achtergrond. Schoonmaakbedrijf Asito legde het stimuleren van diversiteit – en nog een stapje verder: inclusiviteit – vast in de organisatiestrategie.
Asito’s bevlogen HR-directeur Hans van Leeuwen vertelde eerder aan CHRO.nl hoe Asito het diversiteitsbeleid bottom-up invult en daarbij een meetinstrument inzet om de de mate van inclusie over de businessunits te meten en verhogen. Onderzoeker Jorrit van Mierlo van Universiteit Twente deed onderzoek bij Asito en noemt de voor- en nadelen van deze bottom-up aanpak.