3 CHRO’s over fuck-ups

Fouten maken mag. Maar niet in elke organisatiecultuur. Deze CHRO’s en CEO zetten ‘fuck-ups’ juist op een voetstuk.

We willen allemaal een leercultuur, een cultuur waarin we ons kwetsbaar opstellen,  leren van onze mislukkingen, en risico’s durven nemen. Alles om maar te blijven innoveren. En bij leren hoort fouten maken. Op je bek gaan. Opstaan en weer doorgaan.

Dat vraagt om een cultuur waarin fouten boven tafel mogen worden gemaakt. Waarin fouten niet afgestraft worden maar bespreekbaar zijn, zelfs gevierd worden. Maar hoe graag we ook willen, in veel organisaties is fouten maken nog steeds ‘not done’. Niet bij de volgende organisaties! 

Hieronder vertellen drie HR-directeuren en een CEO hoe zij fouten juist een podium geven en zo ruimte maken voor een leercultuur. 

Reik een FuckUp-award uit

Bij Essent is alles gericht op digitalisering van de organisatie. Een flinke omslag voor een bedrijf dat tien jaar geleden nog een openbaar nutsbedrijf was. Bij zo’n verandering kan het niet anders dan dat er fouten worden gemaakt. Daarom is in het HR-beleid van Essent juist ruimte gemaakt om fouten te maken. Er wordt zelfs een prijs voor uitgereikt, vertelt HR-directeur Jacqueline Touw.

'We hebben de Moonshot Award. Voor visie, voor vooruitzien, voor dingen die goed zijn gegaan. En dan is er de FuckUp Award. Ook die laatste wordt op een podium aan de gelukkige uitgereikt… Heel transparant, heel open. Er wordt dan veel gelachen, veel geapplaudisseerd. Want ook die FuckUp Award is een prijs. Wie geen fouten maakt, neemt dus ook nooit risico’s. En daar leren we niks van. Dat is het idee.'

Leer anderen óók hun fouten vieren

Sarah Blakely, de CEO van online retailer Spanx, leerde van haar vader om fouten niet als ‘mislukkingen’ te zien, maar als kansen. Dat zet falen in een heel ander, positiever daglicht. Haar motto: als je ervan kan leren én om kan lachen, dan was je fout het waard. 

Maar falen moet je leren. Daarom geeft Blakely haar manier van ‘fouten framen’ door aan haar medewerkers in wekelijkse ‘Oops’-sessies, waarbij ze van haar mislukkingen een showtje maakt. In deze video van BusinessInsider legt ze uit hoe ze dat doet. 

Wees het levende voorbeeld!

Verandering zit Janine Vos, CHRO van Rabobank, in haar bloed. En dat is maar goed ook, want de CHRO of the Year 2017 stond voor een flinke opgave: 12.000 van de 40.000 mensen laten afvloeien. Een 'megatransformatie’, om haar woorden te gebruiken. 

Wil je mensen meekrijgen in verandering, dan moet je een sterke leider zijn en dus een levend voorbeeld van je eigen beleid. Ook als je fouten maakt. Niet voor niets leeft Vos volgens de visie: Lead by example. ‘Als ik zelf slechte cijfers heb op leiderschap, ga ik nooit iemand meekrijgen in mijn plannen.’ 

Daarom is ze veel op de werkvloer te vinden, houdt ze twaalfuurtjes waarin alle medewerkers kunnen aanschuiven en is ze voorstander van ‘fuck up’-sessies bij Rabobank. Daarin vertellen medewerkers – óók Vos zelf – over hun fouten en wat ze daarvan hebben geleerd. En dat is hard nodig. ‘Er heerst bij banken een angst om fouten te maken. Dat vind ik ook wel te verklaren vanuit het verleden. Veel banken zijn op de vingers getikt. Maar het is nu echt hoog tijd om dat open te gooien.’ 

Zet je fouten op papier

Het is een kenmerk van sterke leiders: kwetsbaarheid tonen. Dat inspireert niet alleen, maar maakt ook menselijk: óók succesvolle mensen maken fouten! HR-guru Laszlo Bock, voormalig Hoofd People Operations bij Google, wijdde er zelfs een heel hoofdstuk aan in zijn bestseller ‘Work Rules’. Bock geeft zijn HR-collega’s en ieder andere lezer daarbij vier tips mee.

1.    Geef je fout toe. Wees er transparant over.
2.    Neem raad aan vanuit allerlei verschillende hoeken (en niet alleen ‘van boven’).
3.    Repareer wat stuk gaat.
4.    Zoek de moraal in elk verhaal, en deel het.