4 redenen waarom talenten soms teleurstellen

Talent is geen waarborg voor topprestaties. Vier redenen waarom talentvolle werknemers soms niet beantwoorden aan hoge verwachtingen.

Bedrijven leggen veel geld op tafel voor het vinden en binden van talenten. De verwachtingen zijn dan ook navenant hoog. Tussen potentie en performance kan echter van alles in de weg staan. Een artikel van Harvard Business Review (HBR) noemt vier mogelijke struikelblokken. Die kunnen ertoe leiden dat veelbelovende talenten onderpresteren en uiteindelijk teleurstellen.

Lees ook: HR TRENDS 2019: Performance management

Struikelblokken voor talenten

1. Slechte fit

De juiste persoon op de juiste plek. Het is een ideaal dat bedrijven niet altijd waarmaken. Een slechte persoon-organisatiefit kan namelijk roet in het eten gooien. In zo’n geval zitten de houding, waarden, competenties en aard van een persoon dus niet op één lijn met zijn baan, functie en werkgever.

Een slechte fit hoeft overigens niet altijd te betekenen dat er een verkeerde kandidaat is geselecteerd. De oorzaak kan ook liggen in de manier waarop bedrijven de functie of hun bedrijfscultuur inschatten. Vaak schatten ze die positiever in dan gerechtvaardigd is, bijvoorbeeld qua innovatie of diversiteit.

2. Gebrek aan betrokkenheid

Talentvolle werknemers zullen er niet snel met de pet naar gooien. Toch kan een slechte manager leiden tot een gebrek aan betrokkenheid, waardoor zij niet presteren op de toppen van hun kunnen. In het uiterste geval kan dit zelfs een reden zijn om de lier aan de wilgen te hangen.

Het kan bij de manager bijvoorbeeld schorten aan het vermogen om te inspireren of goede feedback te geven. Maar ook als hij dat wel kan, is het mogelijk dat hij zelf niet betrokken is. Een werknemer die betrokkenheid mist, kan dit bijvoorbeeld aankaarten bij zijn manager.

3. Kantoorpolitiek

Kantoorpolitiek en de daarbij horende politieke spelletjes vormen de schaduwkant van een bedrijfscultuur. In zo’n omgeving komen talenten niet altijd tot hun recht. Beïnvloeden en manipuleren staan dan op de voorgrond en niet de verdiensten van een talentvolle werknemer.

Maar hoe talentvol een werknemer ook is, met name in een complexe organisatie zal hij het politieke spel moeten meespelen. Alleen al omdat talent in sommige organisaties leidt tot wedijver. Een talentvolle werknemer moet zich hiervan bewust zijn en politiek vaardig zijn.

4. Persoonlijke omstandigheden

Persoonlijke omstandigheden zijn niet altijd zichtbaar. Toch hebben ze uiteraard invloed op iemands performance. Zo kunnen ingrijpende gebeurtenissen als een scheiding of sterfgeval de loopbaan van zelfs talentvolle en betrokken werknemers laten ontsporen.

Om dit struikelblok te vermijden, is een empathische leidinggevende nodig. Die toont begrip voor de situatie en heeft er belang bij dat de werknemer dit soort gebeurtenissen een plek kan geven. Daardoor kan die op de lange termijn zijn talenten alsnog laten spreken.

Bron: HBR