5 inspirerende lessen voor leiders van de tennisgiganten van Wimbledon 2022
Sport is een bron van inspiratie voor het bedrijfsleven. Sterker nog, er zijn ook veel praktische lessen die leiders in bedrijfsleven kunnen leren van topsporters, stelt Christy Kulasingam (Personnel Today) in het artikel Wimbledon 2022: what can leaders learn from the greats? Zij zet vijf lessen op een rij:
1. Bouw veerkracht op
Andy Murray verloor in 2012 van Roger Federer in de finale van Wimbledon voor mannen, maar kwam terug en pakte goud tegen dezelfde tegenstander tijdens de Olympische Spelen in eigen land.
Ook in het bedrijfsleven doen zich tegenslagen voor. Gebruik die om veerkracht op te bouwen. Zoals voormalig nummer één van de wereld Billie Jean King zei: “Kampioenen blijven spelen tot ze het goed doen.”
2. Gebruik mentoring en coaching
We weten dat coaching centraal staat in de topsport. Sporttoppers vertrouwen graag op de expertise van anderen om hun prestaties te verfijnen.
In het bedrijfsleven zijn mentoring en executive coaching daarentegen niet vanzelfsprekend; er kleeft vaak zelfs een stigma aan. Terwijl het toch op elk niveau bevorderlijk is voor professionele ontwikkeling en constant leren.
3. Zorg voor eerlijke beoordelingen
In de sport is een belangrijke plaats ingeruimd voor evalueren. Eerlijke prestatiebeoordelingen bevorderen verbeteringen, zo is de gedachte.
Bedrijven kunnen hiervan leren: het is van belang dat er gesprekken worden gevoerd met een positieve intentie en met het oog op het creëren van een betekenisvol verschil.
4. Kijk naar talent
In de sport is het gebruikelijk naar te kijken naar het potentieel van mensen en dat verder te ontwikkelen
Bedrijven proberen daarentegen vacatures te vullen met ‘relevante’ ervaring en traditionele academische achtergronden. Terwijl een veelbelovend jong talent misschien weinig ervaring heeft, maar een groot potentieel. Door de talentenpool te verbreden en vroeger open te stellen, zullen er waarschijnlijk toekomstige kampioenen van het bedrijf opduiken.
5. Werk met het hele zelf
Tennis is weliswaar geen teamsport, maar als je kijkt naar topspelers, zijn ze zelden alleen. De camera’s richten zich regelmatig op coaches, mentoren, vrienden en familie die toekijken om hun steun te betuigen.
Toch blijven we in het bedrijfsleven de persoon scheiden van zijn beroepsleven. Werken op afstand en de pandemie hebben enkele van deze barrières uit de weg geruimd, maar het bedrijfsleven loopt nog steeds achter als het gaat om het integreren van iemands hele zelf. Nodig familieleden uit voor onboardingactiviteiten en vraag mensen naar hun ervaringen. Geef leiding op basis van wie mensen als persoon zijn.