Aanpassing NOW-regel 20 procent omzetdaling concerns

Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer woensdag meegedeeld de NOW-regeling voor de minimale omzetdaling aan te passen voor concerns.

Bij de NOW-regeling is het uitgangspunt dat bij concerns de omzetdaling van de gehele groep de basis is voor het toekennen van een looncompensatie. De Stichting van de Arbeid en de Tweede Kamer (via een motie van CDA-kamerlid Palland) hadden gevraagd om een versoepeling op dit punt. 

Dit omdat bij omzetvaststelling op concernniveau het doel van de regeling, behoud van werkgelegenheid, niet altijd zal kunnen worden gerealiseerd. Een voorbeeld daarvan is het geval dat personeel van de horecatak van een concern wordt ontslagen, omdat het concern als geheel niet aan de voorwaarde van 20% omzetdaling voldoet.

Volgende week van kracht

Met deze wijziging kunnen ook werkmaatschappijen een beroep op de NOW doen als ze onderdeel zijn van een concern dat weinig omzetverlies heeft of zelfs winst draait. De wijziging van de regeling zal in de loop van volgende week worden gepubliceerd. Vanaf inwerkingtreding van de wijziging kunnen aanvragers op grond van deze bijzondere mogelijkheid een aanvraag bij het UWV indienen.
 

Voorwaarden voor het aangepast toepassen van de NOW

Aan de aanpassing van de NOW voor concerns wordt – om misbruik te voorkomen – een aantal extra voorwaarden verbonden die hieronder kort worden samengevat. 
* Werkmaatschappijen kunnen alleen aanspraak maken op de NOW wanneer bij het concern sprake is van minder dan 20% omzetdaling
* Voor concerns die een omzetdaling van ten minste 20% hebben, geldt dat zij gewoon gebruik kunnen maken van de regeling. Voor hen geldt deze afwijkingsmogelijkheid niet. 
* De werkmaatschappij moet zelf rechtspersoonlijkheid hebben. Onderdelen van rechtspersonen, zoals een autonoom aan het economisch verkeer deelnemende onderdeel, vestiging of een business unit komen niet in aanmerking.

Aanvullende voorwaarden
1. Concerns waarvan de werkmaatschappij een beroep doet op de regeling moeten verklaren over 2020 geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen in te kopen.
2. De werkgever moet met belanghebbende vakbonden (definitie art. 3 lid 3 Wet melding collectief ontslag) een akkoord hebben bereikt over werkbehoud bij de werkmaatschappij. Dit zullen veelal de vakbonden zijn met wie de cao gesloten is.
3. Er is geen sprake van een personeels-bv binnen het concern. Als er wel een personeels-bv is, is altijd de omzetdaling op concernniveau bepalend. Dit omdat bij een personeels-bv loonsom en omzet in verschillende werkmaatschappijen zit en de koppeling van omzetverlies naar loonsom niet te leggen is.

Controlewaarborgen
Met het oog op het beperken van strategisch gedrag worden een aantal aanvullende voorwaarden en waarborgen voorgesteld. Over deze voorwaarden is overleg gevoerd met de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).
1. Andere werkmaatschappijen mogen geen opdrachten of projecten uitvoeren die de subsidie-vragende werkmaatschappij normaal gesproken zou uitvoeren.
2. Als werknemers van de subsidie-vragende werkmaatschappij tijdens het subsidie-tijdvak activiteiten gaan uitvoeren bij andere werkmaatschappijen, dan wordt het omzetverlies verminderd met de (theoretische) omzet die de betreffende werknemers genereren.
3. Het transfer-pricing-systeem zoals gehanteerd in de jaarrekening 2019 of de laatst vastgestelde jaarrekening is leidend voor de meetperiode 2020 en mag niet worden aangepast.
4. Mutaties in de voorraden gereed product worden aan de omzet van de werkmaatschappij toegerekend. Dit om het risico op schuiven met voorraden te beperken.