ABN AMRO schrapt opnieuw banen
De nieuwe bezuiniging moet zo'n 400 miljoen euro aan besparingen opleveren en komt bovenop de reorganisatieplannen die de afgelopen maanden al zijn gemeld. ABN AMRO verwacht de besparing te kunnen realiseren door verdergaande digitalisering van werkzaamheden en door efficiënter te gaan werken. De operatie kost dit kwartaal naar verwachting 150 à 175 miljoen euro.
In september maakte ABN al bekend in de periode tot 2020 zo'n 1375 banen te gaan schrappen, vooral bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement. Daarbij liet de bank al weten de mogelijkheden voor verdere besparingen te onderzoeken, terwijl ook eerder al stevige ingrepen voor de komende jaren waren aangekondigd.
De werkgelegenheid bij de bank zakt de komende jaren door alle ingrepen met 13 procent, tot ongeveer 23.000 banen in 2020. Nu is er bij ABN werk voor 26.500 medewerkers, waarvan er 4500 extern worden ingehuurd. De reorganisaties treffen ongeveer 10 procent van het personeel in vaste dienst, terwijl er 25 tot 30 procent minder werk zal zijn voor externe arbeidskrachten.
ABN voert de nieuwe reorganisatie wereldwijd door, liet een woordvoerder weten. De gevolgen in afzonderlijke landen staan volgens hem nog niet vast.
ABN AMRO zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna een vijfde stijgen, naar 607 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar leverden een plus op van 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank voerde zijn kredietverlening afgelopen maanden op, trok daarbij meer spaargeld aan en wist zijn kapitaalbuffer verder te verhogen.
Reactie FNV
Bob Bolte van FNV Finance spreekt van een “estafetterace” tussen banken. “De ene reorganisatie na de andere en alle banken volgen elkaar op. Zo blijft er niets over van het Nederlandse bankenwezn. Voor de werknemers in de financiële sector betekent dit continue onzekerheid over hun baan en hun toekomst. Doordat steeds meer mensen weg moeten, wordt de werkdruk ook steeds hoger voor de achterblijvers. We willen snel meer duidelijkheid zodat de werknemers weten waar ze aan toe zijn.”