‘Advies Borstlap negeert waarde flexwerk voor jongeren’

Maatschappelijke waarde van flexwerk voor jongeren ontbreekt in advies commissie Borstlap, zo luidt de kritiek.

Recruitmentbureau YoungCapital vindt het opmerkelijk dat in het advies over de toekomst van de arbeidsmarkt van de commissie Borstlap, de bijdrage van flexwerkende jongeren op de werkvloer ontbreekt. 

Slecht opgeleide mensen

“Zoals gebruikelijk wordt de jongerenpopulatie genegeerd”, aldus Bram Bosveld, oprichter van YoungCapital. “Flexwerkers worden geassocieerd met 'slecht opgeleide mensen in laagproductieve banen met geringe sociale bescherming', aldus de commissie in voorgaande berichtgeving. 

“Nooit gaat het over opgeleide flexwerkende jongeren en hun belangrijke maatschappelijke bijdrage. Wij bemiddelen jongeren al twintig jaar naar een (bij)baan om ze ervaring op te laten doen en op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de arbeidsmarkt. 

“Hiervoor hebben zij flexibiliteit en ruimte nodig, om talenten te ontdekken en uiteindelijk een cv op te bouwen. Dit zijn aspecten van flexibel werk waar de commissie geen rekening mee houdt in het rapport.”

Flexibiliteit biedt uitkomst

Een van de adviezen van de commissie is het terugbrengen van de flexibele uitzendtermijn naar 26 weken. “Het terugdringen van de uitzendtermijn is alleen begrijpelijk voor mensen die structureel in een uitzendbaan blijven hangen, ook ver na hun studie”, zegt Bosveld.

Voor jongeren zou de korte termijn juist het jobhoppen en de daarbij behorende onzekerheid stimuleren. Een vast contract is voor een bijbaan niet aan de orde, maar een flexibel uitzendcontract zorgt hier voor toegevoegde waarde en heeft zelfs de voorkeur, aldus de oprichter. 

Vast contract minder geliefd 

Uit eerder onderzoek van YoungCapital en de Universiteit Utrecht blijkt namelijk: hoe jonger de jongeren, hoe minder geliefd het vaste contract. Nog geen 28 procent van de jongeren tussen 17 en 21 jaar ziet een vast contract als ideaal. Een groot deel van de jongeren geeft aan simpelweg de opties open te willen houden. 

De flexibiliteit van een uitzendbaan biedt jongeren de kans om ervaring op te doen binnen verschillende banen, branches, maar ook binnen verschillende bedrijven waar ze anders moeilijk binnenkomen. 

Privéleven naar wens invullen 

“Wij hebben dagelijks 20 duizend jongeren aan het werk die deze manier van werken gebruiken als eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Die zichzelf leren kennen, leren werken, kennis en ontwikkeling vergroten en coaching en training krijgen om te groeien,” aldus Bosveld. “Daarnaast biedt de flexibiliteit hun de mogelijkheid om hun privéleven in te vullen zoals ze dat zelf wensen.”