Adviesrol salarisprofessional groeit

Salarisprofessionals doen steeds minder uitvoerend en meer adviserend werk. Maar de toenemende complexiteit zorgt ook voor extra werkdruk.

Al meerdere jaren op rij groeit de adviesrol in het werk van salarisprofessionals. Waar adviseren vorig jaar nog als vijfde belangrijkste competentie werd genoemd, is dat dit jaar de vierde plek. Voor de nabije toekomst zien salarisprofessionals het zelfs als belangrijkste competentie. 

Dat blijkt uit het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2018 van het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA), uitgevoerd door Berenschot. Aan het onderzoek deden 1.141 salarisprofessionals mee. 

Een mogelijke verklaring voor deze veranderende rol, is de toename van automatisering. Bijna de helft (49%) van de salarisprofessionals zegt dat zijn of haar functieprofiel is aangepast onder invloed van automatisering. De meesten zien dit als een goede ontwikkeling. Bijna 72% ziet automatisering als een kans, slechts 3% beschouwt het als een bedreiging voor zijn functie.

Functie wordt steeds zwaarder

Ondanks de toegenomen automatisering ervaren salarisprofessionals meer werkdruk. Volgens bijna twee derde (65%) is dat de afgelopen drie jaar toegenomen. Professionals zien onder andere de onderbezetting van de afdeling (20%) als verklaring hiervoor.

Volgens de meerderheid brengt de toenemende complexiteit van het vak ook een stijgende werkdruk met zich mee. 

De verzwaring van de functie uit zich met name in een grotere adviesrol (67%) en een uitbreiding van het takenpakket (55%). Competenties als adviseren en het toepassen van vakdeskundigheid zullen steeds belangrijker worden. Bijna drie op de vier (71%) salarisprofessionals verwacht daarom ook dat zijn functie de komende drie jaar alleen maar zwaarder wordt. 

AVG zorgt voor hogere werkdruk 

Kennis van wet- en regelgeving is voor salarisprofessionals vandaag de dag het meest van invloed op het werk van alledag. Salarisprofessionals zien de AVG als een van de belangrijkste beleidsthema’s voor 2018 en 2019, maar ook de WKR blijft dit jaar een belangrijk beleidsthema. Dat is opvallend, want deze wet is al in 2015 ingevoerd. 

De groeiende werkdruk is volgens hen dan ook deels te verklaren door deze wetswijzigingen. De invoering van de AVG leidt volgens 59% tot een hogere werkdruk. De Wet DBA brengt minder werkdruk met zich mee, maar de flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgt wel voor een hogere werkdruk bij het merendeel van de professionals.

Loonstijging voor de salarisprofessional

Het positieve nieuws is wel dat de salarisprofessional populair is op de arbeidsmarkt voor HR. De markt is op drift: 56% zegt het afgelopen jaar te zijn benaderd voor een functie elders, en bijna driekwart heeft zijn salaris zien stijgen. Toch zegt één op de drie niet marktconform beloond te worden. Bijna 60% verwacht het komende jaar een verhoging te krijgen van gemiddeld 3,8%.