Hoe verhoudt agile werken zich tot ziekteverzuim?

Agile werken is goed voor motivatie en snelle groei. Maar wie pikt signalen op van dreigend ziekteverzuim? En wie houdt zich bezig met reintegratie?

Auteur Robert Wondaal is werkzaam bij Robidus

Om in deze snel veranderende wereld mee te kunnen, werken steeds meer organisaties met vormen van zelfsturing en Agile. Bedrijven werken dan niet met specifieke afdelingen en vaste teams, maar in multidisciplinaire projectteams die autonoom handelen en vaker van samenstelling wisselen. Maar wie draagt er dan de zorg en verantwoordelijkheid voor (het voorkomen) van verzuim onder werknemers?

De mate van betrokkenheid van werknemers bij een team en het werk heeft directe invloed op de verzuimcultuur. Het blijft van belang om alert te zijn op mogelijke verzuimrisico’s binnen teams en het mentale en fysieke welzijn van de teamleden.

Voorkomen verzuim lastiger

Het voorkomen van verzuim is in alle gevallen de beste oplossing. Signalen die wijzen op verminderde inzetbaarheid oppakken en door middel van de juiste interventie mensen weer betrokken en inzetbaar maken. En als iemand toch ziek wordt, zorg dan voor de juiste begeleiding vanaf het eerste moment.

Lees ook: 
– Nieuwe WGA-regelgeving vraagt om innovatieve oplossing
– Privacywetgeving zorgt voor ongelijke kansen op de arbeidsmarkt en stagnerende re-integratie

Hoe vaak zegt een collega wel niet bij een ziekmelding: ‘Dat verbaast me niets.’ Bij Agile werken heb je te maken met korte cycli en steeds wisselende teams. Door de wisselende teams kennen werknemers elkaar onvoldoende. Als iemand zijn teamleden niet goed genoeg kent, dan is het ingewikkelder om signalen op te vangen waaruit blijkt dat iemand niet goed in zijn vel zit. Hierdoor is het voorkomen van verzuim lastiger, dan wanneer werknemers langer in dezelfde samenstelling werken onder een leidinggevende.

Teamleden melden zich minder snel ziek

Het voordeel van werknemers die Agile werken is, dat zij betrokken zijn bij het team en zich verantwoordelijk voelen voor hun werk. Nadeel van dat sterke teamgevoel is dat teamleden de ander niet willen opzadelen met extra werk. Hierdoor kiezen ze ervoor om zich niet ziek te melden en gaan maar door. Gevolg is vaak dat het hen op een gegeven moment echt teveel wordt. Het herstel duurt dan langer dan wanneer men eerder een stapje terug had gedaan. Als een bedrijf met managers werkt, dan kijken deze meer vanuit het organisatiebelang en is er normaliter ook iets meer oog voor het menselijke aspect. De managers zorgen ervoor dat er sneller aan de bel getrokken wordt.

Verantwoordelijk voor verzuim

Verantwoordelijkheid voor verzuim behelst meerdere aspecten: de poortwachterverplichtingen, inclusief reïntegratie maar ook een stukje caremanagement. Dat laatste is perfect te beleggen bij een team. De vraag is alleen wat er gebeurt als de teamopdracht ten einde is. Alle teamleden gaan dan weer wat anders doen. Wie zorgt dan voor het zieke lid uit een vorig team? Het nakomen van de poortwachterverplichtingen vergt expertise en kennis van de regelgeving. Dit behoort niet tot verantwoordelijkheid van een team. Hiervoor heb je specialisten nodig. Ook het oppakken van re-integratie op de werkvloer is geen teamtaak, de teamleden beschikken meestal niet over het inzicht om alle mogelijkheden te benutten. Ze zijn er immers niet in getraind of voor opgeleid. Organisaties moeten hier bewust van zijn en de HR-afdeling moet deze rol op zich blijven nemen. Vooral als er in multidisciplinaire projectteams wordt gewerkt.

Gerelateerde artikelen