AI gaat de markt voor HR-systemen opschudden, met gunstige gevolgen
De HR-softwaremarkt is een enorme en snelgroeiende markt die bestaat uit vele soorten systemen die bedrijven helpen bij het beheren van hun personeel. De markt – met een waarde van 250 miljard dollar – bestaat uit systemen voor salarisadministratie, personeelsbeheer, werving, opleiding, secundaire arbeidsvoorwaarden en vele andere toepassingen. Deze systemen zijn in de loop der tijd veranderd van backoffice-tools naar cloud-gebaseerde werktools die alle aspecten van het werk raken.
Verouderde systemen
Volgens de bekende HR-analist Josh Bersin zijn deze systemen echter verouderd en inflexibel, omdat ze gebaseerd zijn op starre gegevensstructuren en workflows die niet gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de veranderende behoeften van bedrijven. Bovendien is het moeilijk om gegevens uit verschillende systemen te integreren en te analyseren om inzicht te krijgen in belangrijke HR-kwesties zoals verloop, retentie, loongelijkheid, mobiliteit en vaardigheden. “De architectuur van systemen zoals Workday en SuccessFactors is verouderd. Zodra je deze systemen implementeert, zit je vast aan veel workflow- en hiërarchiebeslissingen, waardoor bedrijven ze periodiek opnieuw moeten “implementeren” naarmate hun bedrijf groeit en verandert.”
Een veel lastiger probleem is het verzamelen en analyseren van gegevens. Aangezien de meeste bedrijven veel systemen hebben, is het vrijwel onmogelijk om een enkel overzicht te krijgen van al je werknemers en alle hun verschillende HR-gegevenselementen (opleiding, functiegeschiedenis, prestatiebeoordelingen, feedback, salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden).
IT-afdelingen moeten veel werk verrichten om dit allemaal samen te brengen. Bovendien: hoe kunnen we een nadere analyse toepassen om verloop, retentiedrijfveren, loongelijkheid, interne mobiliteit en vaardigheden op een geïntegreerde manier te bekijken? Hiervoor zijn nog meer gegevens uit verschillende systemen nodig, en ook die moeten worden geïntegreerd. En vergeet niet dat bijna een derde van de wereldwijde beroepsbevolking bestaat uit mensen die niet vast in dienst zijn, dus hun gegevens worden nauwelijks erkend in deze systemen.
Ontdek de impact van AI en ChatGPT op de toekomst van werk én op jouw eigen HR-werkzaamheden! Tijdens deze inspirerende middag op 21 september in AFAS Leusden nemen we je mee op een reis door de wereld van AI in HR. Ontdek hoe AI HR-werkzaamheden kan optimaliseren en stroomlijnen, en zo zorgt voor verbeterde efficiëntie en tijdwinst.
AI als oplossing
Volgens Bersin kan kunstmatige intelligentie (AI) de oplossing kan zijn voor deze problemen, omdat AI-systemen gebouwd zijn op neurale netwerken en grote taalmodellen (LLM’s) die enorme hoeveelheden gegevens kunnen verwerken en relaties kunnen vinden die mensen misschien niet zien. AI-systemen kunnen ook flexibeler en intelligenter zijn dan traditionele systemen, omdat ze zich kunnen aanpassen aan de context en het gedrag van elke gebruiker.
Bersin beschrijft in een artikel op zijn site drie soorten AI-systemen: die waar AI is toegevoegd, die waar AI-functies binnen het platform zijn gebouwd en die waar het platform is gebouwd op AI. Hij stelt dat de laatste categorie de meest disruptieve en veelbelovende is, omdat deze systemen in staat zullen zijn om HR-beslissingen te ondersteunen met statistisch bewijs en adviezen.
Grote verschuiving verwacht
Hij geeft voorbeelden van bestaande en opkomende leveranciers die AI gebruiken om hun HR-systemen te verbeteren of te vervangen, zoals Workday, SuccessFactors, ServiceNow, Cornerstone, Eightfold, Beamery, Gloat, Phenom en Seekout. Hij noemt ook Palantir als een voorbeeld van een bedrijf dat een LLM-gebaseerd financieel systeem heeft gelanceerd. Zoals bij alle grote architecturale verschuivingen (de overstap naar de cloud, de overstap naar mobiel), zal de overstap naar AI in eerste instantie verwarrend lijken. De grote leveranciers zullen langzaam en stapsgewijs bewegen, terwijl nieuwe startups zich in een razend tempo zullen ontwikkelen.
Uiteindelijk zullen bedrijven op HR-gebied dankzij AI betere beslissingen kunnen maken. “AI zal het menselijk oordeel nooit volledig vervangen. Maar stel je voor dat je het statistische bewijs voor een bepaalde beslissing zou kunnen zien en DAN oordelen. Dan zal onze besluitvorming drastisch zal verbeteren.”
Stel je voor dat je met één klik complexe HR-vragen kunt beantwoorden. Dit alles is mogelijk met de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots zoals ChatGPT! Volg deze masterclass en leer hoe AI en ChatGPT als personal assistant jouw dagelijkse werkzaamheden kan transformeren in alle belangrijke HR-domeinen.