Alles draait om verbinding en werkgeluk

Als directielid de mouwen opstropen en een dagje meewerken op de werkvloer? Voor Directeur HR Marco Gramser van CSU is het de normaalste zaak van de wereld. Een interview over verbinding en werkgeluk.

Zelf gaat hij vrijdag 13 september aan de slag op de Veluwe; vakantiehuisjes schoonmaken. Net zoals tientallen directeuren en managers van andere bedrijven die tijdens de Nationale MeewerkWeek (9 t/m 13 september) een dag op hun eigen werkvloer aan de slag gaan. Voor Directeur HR Marco Gramser van schoonmaakreus CSU is de Nationale MeewerkWeek er vooral om te verbinden.

Nee, het is zeker niet louter voor de bühne, maar gaat wel degelijk ergens over. De ‘meewerkweek’, sinds 2005 georganiseerd en sinds vijf jaar onder de noemer Nationale MeewerkWeek een landelijk evenement waarbij elk geïnteresseerd bedrijf kan aansluiten, wordt door schoonmaakbedrijf CSU uiterst serieus genomen.

“Ik werk hier nu acht jaar als Directeur HR en heb de professionaliseringsslag van die week kunnen zien”, zegt Marco Gramser (48). “Als bedrijf groeien wij jaarlijks met 10 procent, logisch dat er ook steeds meer kantoor- en stafpersoneel bijkomt. Wij hechten grote waarde aan verbinding tussen hen en de werkvloer. Want daar, door onze schoonmakers, wordt de klus uiteindelijk geklaard.”

“Willen jullie dat er iemand van het hoofdkantoor of één van de zes businessunits langskomt?” Die vraag stelde CSU aan de ruim 16.000 schoonmakers in den lande. De respons was groot en positief. “Doordat er veel meer communicatiemiddelen zijn gekomen, kunnen we zo’n peiling ook gemakkelijker uitvoeren dan voorheen”, zegt Gramser.

“Voor de verbinding tussen directie en werkvloer is het antwoord uit het land natuurlijk geweldig. ‘Ze zitten op jóu te wachten’, zei ik tegen mijn collega’s op ons hoofdkantoor. En iedereen – in totaal zo’n zevenhonderd collega’s, directie, kantoormedewerkers en leidinggevenden – trekt vanaf maandag 9 september het land in.”

Directielid en werknemer

Niet alleen managers van CSU stropen dan hun mouwen op. Door heel Nederland gaan directies en managers van bedrijven een dag aan de slag op hun eigen werkvloer. Van inpakwerkzaamheden tot administratie en van telefoondienst tot orderverwerking; tijdens de Nationale Meewerkweek werken directielid en werknemer naast elkaar. Vorig jaar deden onder andere bedrijven als Mercure Hotels, Landal GreenParks en Vendor mee.

Zelf verkast de Directeur HR die week richting de Veluwe. Marco Gramser gaat op een vakantiepark aan de slag. Hij wéét dat vooral de vrijdagochtend hectisch zal worden. “Dan checken mensen uit, en kort daarna komen nieuwe gasten aan. Dat wordt flink aanpakken, dat wordt pittig. Laten zien dat je betrokken bent, dat is het uiteindelijke doel. Ik heb de afgelopen jaren vaker meegewerkt en het is vooral de trots van CSU-medewerkers die mij opviel en aansprak.”

Duurzame inzetbaarheid

Desondanks blijkt uit onderzoek dat een op de drie medewerkers in Nederland zich door de directie niet serieus genomen voelt. Marco Gramser gebruikt de wat vage HR-term ‘duurzame inzetbaarheid’ waarmee dat negatieve gevoel op de werkvloer moet worden weggenomen. In duidelijker taal zegt de Directeur HR van CSU: “Het gaat om werkgeluk, om gezondheid, om ontwikkeling. Kijk, hier op het hoofdkantoor kunnen wij de introductie van een nieuw soort stofzuiger bedenken. Maar functioneert die in de praktijk ook echt? Daarvoor hebben we de verbinding met de mensen in het land nodig.”

“Vorig jaar kregen we goede feedback over de materialen en middelen waarmee onze schoonmakers werken. Sommigen bleken vast te lopen met vragen en wensen bij hun leidinggevenden. We stelden een centraal e-mailadres open waar medewerkers hun ervaringen konden delen. Vervolgens zijn we in gesprek gegaan. Over behoeften, problemen en natuurlijk dat werkplezier.”

CSU doet veel aan vakopleidingen en trainingen in leidinggeven. Omdat doorstroom en promotie van en door die schoonmaker belangrijk wordt geacht. Net als een harmonieuze cultuur, zodat medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen. Wendbaar en weerbaar zijn. Mede daarom worden ook cursussen Nederlands gegeven. Op het werk gericht, over de werkethos hier, maar ook als hulpmiddel in het dagelijkse leven. Omdat CSU met medewerkers van ruim 120 verschillende nationaliteiten werkt, is die taal belangrijk.

“We willen mensen klaarstomen voor bijvoorbeeld een objectleidersrol”, legt Gramser uit. “Maar ook uitstroom naar een andere baan, wellicht bij één van onze opdrachtgevers, is een optie. Met schoonmaak als opstart. Ja, dan gaan mensen weg uit onze organisatie. Maar dat biedt ook kansen. Als ambassadeurs van CSU zullen ze ons werkgeverschap promoten richting derden, richting buitenwereld.”

Vrouw-manverhouding

De HR-doelstelling van Marco Gramser is dat CSU een omgeving creëert waar personeel wil werken en blíjven werken. Wat wel opvalt, net als bij veel andere grote bedrijven: wie de fotogalerij van leidinggevenden en Raad van Bestuur bij CSU bekijkt, ziet louter blanke vrouwen en mannen.

Gramser over diversiteit en inclusiviteit: “De vrouw-manverhouding is oké, onze Raad van Bestuur bestaat uit twee vrouwen en een man. Daar hebben we de laatste jaren mooie stappen in gezet. Maar we willen verder. Wij willen een afspiegeling van de Nederlandse samenleving zijn. Diversiteit en inclusiviteit zorgen immers voor betere besluitvorming. Het is een zoektocht die tijd kost, maar over een paar jaar hebben we ook hier ongetwijfeld voortgang geboekt. Want wat we willen, krijgen we bij CSU uiteindelijk ook voor elkaar!”

Zelf blijft de Directeur HR zolang hij iets kan toevoegen aan de organisatie. “HR is dezer dagen topsport, de arbeidsmarkt is een spannend ding. Zowel als het gaat om middenkader op de kantoren als om die o zo belangrijke schoonmakers woekert die war for talent. Maar wij kennen minder verloop en met zo’n 5 procent eveneens een geringer percentage ziekteverzuim dan de branche – laag opgeleid en met fysiek zwaar werk – kenmerkt. Daar investeren we ook veel in, het is een belangrijke pijler van CSU.”

“De Nationale MeewerkWeek draagt bij aan onze visie. Je haalt in die dagen zelf het net op, ontdekt wat wel en niet functioneert, maakt die verbinding om dat werkgeluk te vergroten. Maandag 9 september? Ik heb er zin in!”