Amerikanen stemden ook over nieuwe regels voor de werkplek

In verschillende Amerikaanse staten konden kiezers zich ook uitspreken over maatregelen voor de werkplek, zoals zorgverlof en minimum loon. 

Amerikaanse kiezers hebben bij de verkiezingen van 3 november via het stembiljet diverse maatregelen goedgekeurd die van invloed zullen zijn op de werkplek in verschillende staten. Het betreft onder meer het verhogen van het minimumloon, staatsbrede programma’s voor betaald gezins- en medisch verlof en het legaliseren van marihuana.

“Bij elke verkiezingsronde moeten werkgevers goed letten op initiatieven die daarbij worden aangenomen op staats- en lokaal niveau”, aldus Mark Goldstein, advocaat bij Reed Smith in de stad New York. “Hoewel de meeste arbeidswetgeving wordt aangenomen door de wetgever, zien we steeds vaker dat verkiezingen worden gebruikt als manier om veranderingen op de werkplek te bewerkstelligen.”

Door burgers geïnitieerd

Via zogenaamde ballot initiatives kunnen burgers stemmen over maatregelen die doorgaans worden bepaald door de wetgevende macht van de staat of de lokale overheid. In circa de helft van de staten kan een door burgers geïnitieerde maatregel op het stembiljet worden geplaatst.

Hiervoor moeten via een petitie handtekeningen zijn verzameld van een voorgeschreven aantal geregistreerde kiezers. Dit is een variant op de mogelijkheid dat de wetgever van de staat via een wetgevend referendum een maatregel ter goedkeuring aan kiezers voorlegt.

Zo hebben kiezers in 32 staten op 3 november voor 128 ballot initiatives en aanvullende maatregelen kunnen stemmen. bij de verkiezingen in 2016 ging het om 162 maatregelen in 35 staten.

Bron: SHRM