Animo tot solliciteren bereikt nieuw laagterecord

Animo tot solliciteren bereikt nieuw laagterecord
In een markt waar de vraag nog nooit zo hoog is geweest, is het aanbod van actieve baanzoekers nog nooit zo laag geweest sinds de eerste meting in 2003. Het aandeel personen uit de Nederlandse beroepsbevolking dat actief op zoek is naar een baan is verder gedaald van 11,1 naar 10,7 procent, een diepterecord. 

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Intelligence Group van juli tot en met september 2021. De druk op werkenden door recruiters is nog nooit zo hoog geweest, meldt Intelligence Group verdr. Ruim 34 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is afgelopen kwartaal minimaal één keer benaderd door een bemiddelaar/werkgever voor een nieuwe baan.

Het dalen van het actieve arbeidsaanbod betekent een extra grote daling van miljoenen sollicitaties en aanbiedingen door bemiddelaars van flex. Recruiters merken dat direct in het feit dat een gemiddeld aanbod van acht sollicitaties per vacature en/of vier zzp’ers per opdracht, opdroogt naar geen of enkele sollicitaties of aanbiedingen. 

Alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt versterken het gevoel van krapte en schaarste, zoals lege banken bij detacheerders, de sterke groei in het aanbod van mensen op platforms en uitzendkrachten die na te hebben gewerkt bij de GGD niet makkelijk tegen minder aantrekkelijke voorwaarden in beweging komen.

Werkgevers reageren op de lage arbeidsmarktactiviteit door nog actiever mensen te gaan benaderen. Dit vindt inmiddels plaats over de volle breedte van de arbeidsmarkt. 

De verwachting was dat na de zomervakantie de arbeidsmarktactiviteit zich zou herstellen. Het tegenovergestelde lijkt echter het geval. Intelligence Group zegt niet te weten wat de oorzaak is van de verstopping op de arbeidsmarkt veroorzaakt wordt. 

Moderniseren van de recruitmentaanpak, alternatieven doelgroepen of out-of-the-box wervingsmethodieken worden nog beperkt ingezet, maar winnen wel snel aan terrein. 

De tien beroepen met de meeste vacatures:

  1. Engineering (63%)
  2. Consultancy/ Advies (60%)
  3. ICT/Automatisering (58%)
  4. Directie/(interim)-management (53%)
  5. Installatie, reparatie en onderhoud (53%)
  6. Marketing (50%)
  7. Onderzoek/ Wetenschap/ R&D (48%)
  8. Financieel/ Accountancy (48%)
  9. Juridisch (46%)
  10. Kwaliteitsmanagement/ Procesverbetering (45%)