Arbeidsmarkt IT-professionals volledig uit balans
Zo’n 29% van de IT-professionals wordt elke maand benaderd door een recruiter, waardoor een deel zich terugtrekt.
In alle segmenten waar hoog opgeleide IT’ers worden gezocht, neemt de vraag toe. Dit terwijl het aanbod van talent dat daadwerkelijk van baan wisselt afneemt. Daardoor is er sprake van een forse disbalans. Deze is nog groter in de Randstad en Noord-Brabant. Dit blijkt uit het rapport ‘IT labour Market 2016 Netherlands’ dat Sterksen en Intelligence Group voor het derde jaar op rij presenteren.
De Nederlandse arbeidsmarkt telt zo’n 371.000 IT-professionals. Het aanbod van actief zoekende IT-professionals is met 13% gedaald ten opzichte van 2014 naar een totaal van 40.000 personen. Jong en gevorderd IT-talent wisselt minder van baan in vergelijking met 2014. De mobiliteit onder senior IT’ers is wel toegenomen.
Elke maand benaderd door recruiter
Het aantal vacatures voor IT-professionals is in 2015 met 28% gegroeid in vergelijking met 2014. De snelst groeide relevante IT-disciplines zijn Java programmeren (+73%), IT-securityspecialist (+64%) en Informatie Analist (59%). 29% van de IT-professionals wordt elke maand benaderd door een recruiter.
Tegelijkertijd worden 106.000 IT-professionals nooit benaderd. Salaris is op dit moment de belangrijkste redenen voor IT-professionals om van baan te veranderen. Thuiswerken wordt gezien als de belangrijkste arbeidsvoorwaarde.
Google, Shell en ING favoriet
De verschillende voorkeuren en manieren om IT-professionals te benaderen, verschillen sterk naar ervaringsniveau. Google is de meest favoriete werkgever voor IT-professionals, gevolgd door Shell en ING. KPN, ING en Sogeti zijn in Nederland de grootste vragers naar IT-professionals.
‘Met name IT-professionals in de groep tot 35 jaar worden zoveel benaderd dat zij zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Ze worden minder mobiel, gaan van LinkedIn af, reageren niet meer op recruiters. Tegelijkertijd investeren werkgevers in retentie waardoor IT-professionals langer blijven,’ aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.
Nog niet massaal extra salaris
Wervingsoplossingen liggen volgens Waasdorp in bepaalde regio’s op de campus, het werven van senior IT’ers en op de internationale arbeidsmarkt. Deze alternatieven maken dat werkgevers nog niet massaal extra salaris gaan betalen.
Wervingsoplossingen liggen volgens Waasdorp in bepaalde regio’s op de campus, het werven van senior IT’ers en op de internationale arbeidsmarkt. Deze alternatieven maken dat werkgevers nog niet massaal extra salaris gaan betalen.