Arbeidssocioloog Fabian Dekker: “Liever robots inzetten dan arbeidsmigranten werven”

Arbeidssocioloog Fabian Dekker: 'Liever robots dan arbeidsmigranten'
Wat te doen tegen de enorme krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing? Arbeidssocioloog Fabian Dekker pleit voor verregaande robotisering.

Vergeleken met andere Westerse landen doet Nederland weinig aan technologische innovatie rond AI en big data. Volgens arbeidssocioloog Fabian Dekker komt dat vooral omdat de arbeid in Nederland te goedkoop is. “Dat maakt de stap om technologie in te zetten groot, terwijl je het bijna overal kunt inzetten”, meldt hij op de site van de Erasmus Universiteit. “In de juridische sector kan je rechterlijke vonnissen automatiseren. Er bestaan robotadvocaten. Op Schiphol kan het natuurlijk ook efficiënter. Dat het niet gebeurt heeft niet alleen met kosten te maken, maar ook omdat de technologie nog niet zo ver is.”

Robots vooral in de zorg van grote waarde

Vooral in de zorg – die kampt met een ‘zorginfarct’ – kunnen robots volgens Dekker van grote waarde zijn, denkt Dekker. Mensen kunnen bijvoorbeeld gewassen worden door robotarmen. Voor minder menselijke maat is hij niet bang: “Uit onderzoek blijkt dat de gebruikers van de robots positief zijn. Ze schamen zich juist niet meer. Ze hoeven niet meer te vragen aan een onbekende zorgmedewerker of een familielid om te helpen. Je haalt ook gelijk een stuk mantelzorg weg.”

Automatiseren tegen sociaal negatieve effecten

Er wordt nu vooral gedacht aan een oplossing door zorgwerknemers uit het buitenland te halen. “Dat lijkt mij niet handig. In de jaren zestig hadden we hetzelfde probleem. Die groepen hebben zo’n drie generaties nodig gehad om hun positie te verwerven in de samenleving en de arbeidsmarkt. Daar komt bij dat we ook helemaal geen woningen hebben. Je haalt allemaal sociale negatieve effecten binnen, terwijl je ook kan automatiseren.”