Wijzigen van arbeidsvoorwaarden in corona-tijd? Dit moet u weten
Twee recente uitspraken van de rechter laten zien hoe lastig de situatie voor een werkgever kan zijn. Zo ging het bij dierentuin Artis mis bij een gewenste wijziging van arbeidsvoorwaarden. De historische dierentuin is het afgelopen jaar helaas hard geraakt door de coronacrisis. De directie wilde daarom de arbeidsvoorwaarden structureel versoberen. Het ging onder meer over de eindejaarsuitkering, een levensloopuitkering, vaste en variabele toeslagen en bovenwettelijke WW-rechten.
De meeste cao’s kennen een clausule die tussentijdse aanpassing van de cao mogelijk maakt in bijzondere situaties
De kantonrechter erkende de zeer lastige situatie van Artis door de lockdown en zag het belang van maatregelen, zelfs na een reorganisatie. De rechter meende echter ook dat er in dit geval geen sprake was van een redelijk voorstel. Hij achtte het structurele karakter van de beoogde aanpassingen ongewenst. Uiteindelijk geldt de coronacrisis immers als een – naar verwachting – tijdelijke situatie, hoe vervelend ook. Alternatieven of tijdelijke oplossingen waren naar de mening van de rechter denkbaar. De rechter gaf in de uitspraak letterlijk aan: “Weliswaar zal die crisis nog langere tijd in de financiën van Artis doorwerken, maar dat rechtvaardigt nog geen definitieve wijziging.”
Salarisverhoging doorschuiven
Een Rotterdamse kantonrechter kreeg ook een zaak voorgelegd over wijziging van arbeidsvoorwaarden. Dit keer betrof het een technische groothandel die de salarisverhoging wilde doorschuiven en een deel van het vakantiesaldo wilde laten vervallen. Deze werkgever had de OR zo ver gekregen akkoord te gaan.
De werknemers waren het met de aanpassingen niet eens en stemden niet in. Zij spanden een rechtszaak aan. Anders dan in de Amsterdamse zaak, ging het in deze zaak om een tijdelijke loonmaatregel. De kantonrechter woog de belangen van de werkgever en werknemers af en oordeelde dat de maatregel werknemers weliswaar in hun (toekomstige) financiële positie aantast, maar dat dit aanvaardbaar is gezien het eenmalige, tijdelijke karakter ervan. Het belang van de werkgever was zwaarwegend en doorslaggevend.
Anders was de uitkomst ten aanzien van de vakantiedagen. Ook hier weegt de rechter de belangen van beide partijen af. Hij ziet het belang van de werkgever, maar laat op dit punt het belang van de werknemers de doorslag geven. De kantonrechter benadrukt de herstelfunctie van vakantiedagen. Werknemers moeten kunnen bijkomen van het werk. Dat geldt zeker in deze situatie nu zij allemaal hadden moeten doorwerken en een tandje hadden moeten bijzetten omdat van flexkrachten afscheid was genomen. De rechter verbood de werkgever deze maatregel door te voeren.
De kantonrechter benadrukt de herstelfunctie van vakantiedagen. Werknemers moeten kunnen bijkomen van het werk.
Meimaand, vakantiegeld-maand
Nog een belangrijke (wettelijke) arbeidsvoorwaarde waar een behoorlijk financieel belang mee gemoeid is, is de jaarlijkse vakantietoeslag die werkgevers traditioneel in mei uitbetalen. In financieel uitdagende tijden, kan deze betalingsverplichting zwaar drukken. Toch mag je als werkgever niet afzien van het betalen van vakantiegeld. Een werknemer ook niet. In sommige gevallen is het op grond van de cao of een afspraak met werknemers wel mogelijk om de vakantietoeslag in delen te betalen, bijvoorbeeld maandelijks. Dat kan wat lucht geven. Doe dit niet zomaar eenzijdig, maar ga na wat in uw situatie de mogelijkheden zijn.
Als arbeidsvoorwaarden in een cao zijn opgenomen en je bent daaraan als werkgever gebonden, dan mag je doorgaans alleen ten gunste van de werknemer afwijken en niet te nadele. Dat geldt bij zogeheten minimum-cao’s of liever gezegd: bij minimum bepalingen in een cao. Als er sprake is van standaard bepalingen van een cao, dan is geen enkele afwijking mogelijk, ook niet ten gunste van de werknemer. Maar wat kun je als brancheorganisatie of werkgever wél doen als je de arbeidsvoorwaarden wilt veranderen, versoberen wellicht? Je kunt daartoe in sommige situaties echt de noodzaak voelen.
Een natuurlijk moment daarvoor is het einde van de looptijd van de cao. Ga goed na of de cao automatisch afloopt of dat deze moet worden opgezegd en hoe. Als de cao automatisch afloopt of tijdig is opgezegd, ben je als werkgever niet direct van die voorwaarden af. In veel gevallen zal er sprake zijn van nawerking doordat de cao in de arbeidsovereenkomst van toepassing is verklaard. De arbeidsvoorwaardelijke bepalingen uit de cao zijn dan individuele aanspraken geworden. Over wat je in een dergelijk geval kunt doen, ga ik hierna in. Eerst bespreek ik de aanpassingen van cao-voorwaarden.
Door met de betrokken vakbonden in gesprek te gaan over de collectieve arbeidsvoorwaarden, kan er een nieuwe cao tot stand komen. De werkgever of branche zal uiteraard wel met een goede businesscase moeten komen om de vakbonden (en zij op hun beurt hun leden, hun achterban) ervan te overtuigen dat een wijziging noodzakelijk is. Dit is geen gemakkelijke weg, zeker niet wanneer het de wens is voor langere tijd afspraken te maken, maar het kan wel. Komt er een nieuwe cao tot stand, dan is die voor werkgevers én werknemers leidend, ook bij eventuele (tijdelijke) verslechteringen.
Crisisafspraken die lucht geven
Een wat mij betreft mooi voorbeeld van een cao, waarin crisisafspraken zijn opgenomen, is die van de BOVAG. In die cao zijn twee loonsverhogingen opgenomen. Cao-partijen bevelen werkgevers aan die na te leven. Hierbij is wel de afspraak gemaakt dat werkgevers ervoor kunnen kiezen de loonsverhoging (bijna) een jaar uit te stellen als de verhoging voor hen te veel impact heeft. Hier staat wel iets tegenover, namelijk de toekenning van een zogeheten crisisbestrijdingsdag, ofwel een vrije dag per 0,5% loonsverhoging.
Bovendien zijn er voorwaarden opgenomen over het uiterste moment waarop de beslissing tot uitstel aan de medewerkers moet worden gecommuniceerd. De eerste loonsverhoging uit de cao is bovendien niet van toepassing voor werkgevers die gebruik hebben gemaakt van NOW-regelingen. Als later blijkt dat er geen recht was op deze overheidssteun, dan moet de loonsverhoging alsnog met terugwerkende kracht worden betaald. Door deze afspraken krijgen bedrijven die dat nodig hebben, ademruimte.
Cao’s openbreken
De meeste cao’s kennen een clausule die tussentijdse aanpassing van de cao mogelijk maakt in bijzondere situaties, een zogeheten openbreek-clausule. De formulering is telkens anders. Feit is wel dat het hierbij eigenlijk altijd gaat om aanpassing die cao-partijen moeten overeenkomen. Hoewel een bepaling als deze kan helpen om de dialoog aan te gaan, gaat het er uiteindelijk dus om dat partijen het eens worden met elkaar. Ook zonder zo’n bepaling, kunnen cao-partijen namelijk tot aanpassingen komen als zij overeenstemming bereiken. Cao-wijzigingen moeten bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden aangemeld. Soms kan een werkgever dispensatie vragen aan cao-partijen als onverkorte toepassing van de cao tot problemen leidt. Dit is ingewikkelde materie die vraagt om deskundig advies.
Geen cao (meer) 1
Het ligt anders in de situatie waarin er geen nieuwe cao tot stand komt en er sprake is van nawerkende cao-bepalingen of wanneer er sprake is van een arbeidsvoorwaardenregeling. De vakbonden spelen dan in beginsel geen rol. De vraag is dan of de werkgever in de arbeidsovereenkomst en/of de arbeidsvoorwaardenregeling een bepaling heeft opgenomen die eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden mogelijk maakt. Dit speelt vooral bij collectieve wijzigingen een rol. Het gaat dan om een beding als bedoeld in artikel 7:613 BW. Als dat zo is, werkt het als volgt.
Zwaarwegend belang
De werkgever moet bij de wijziging een zodanig zwaarwegend belang hebben dat het belang van de werknemer (dat door de wijziging mogelijk wordt geschaad) naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken. Deze lat ligt hoog, maar als het belang van de werkgever duidelijk zwaarder weegt, kan de werkgever de arbeidsvoorwaarden in beginsel wijzigen. Soms zal er wel voorafgaande instemming van de ondernemingsraad nodig zijn. Instemming van de ondernemingsraad bindt niet de individuele werknemer. Het is daarom van groot belang te werken aan draagvlak onder het personeel voor de wijzigingen. Zolang zij begrijpen waarom een aanpassing nodig is en weten dat ook met hun belangen rekening wordt gehouden, is de kans op succes het grootst.
Geen cao (meer) 2
Als de werkgever geen (geldig) eenzijdig wijzigingsbeding heeft opgenomen, gelden de normen van het goed werkgever- en werknemerschap van artikel 7:611 BW. Er spelen in een dergelijke situatie drie hoofdvragen:
1. Is er sprake van gewijzigde omstandigheden en heeft deze werkgever, als goed werkgever, daarin een aanleiding kunnen vinden tot het doen van een voorstel om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen? Zo ja,
2. Is het voorstel redelijk? Hierbij moeten alle omstandigheden van het geval worden meegewogen. Let wel: ook individuele omstandigheden spelen hierbij een rol. Zo nee, dan zullen de werkgever en de werknemer(s) met elkaar in gesprek moeten gaan om te kijken of zij alsnog voor beide partijen aanvaardbare afspraken kunnen maken. Zo ja,
3. Kan van de werknemers, als je alle omstandigheden meeweegt, gevergd worden dat zij het wijzigingsvoorstel aanvaarden? Als ook het antwoord op deze vraag ja is, kan de werkgever de arbeidsvoorwaarden wijzigen.
De vraag wat redelijk is, is niet in zijn algemeenheid te beantwoorden. Aspecten als de aard, ernst en duur van de aanpassing kunnen meewegen, maar bijvoorbeeld ook de vraag of er alternatieven zijn en of er overgangsmaatregelen zijn getroffen of een vangnet voor bijzondere situaties.
Meer informatie
Meer weten of dit onderwerp inclusief voorbeelden uit de bloemensector en het betaald voetbal? Lees dan dit blog over eenzijdige loonsverlaging en dit artikel met bijbehorend webpaper over het aanpassen de cao.
Mr. Astrid Zuidinga is advocaat arbeidsrecht bij AWVN-advocaten, het eigen gespecialiseerde advocatenkantoor van AWVN (Algemene Werkgeversvereniging Nederland) a.zuidinga@awvn.nl