Dashboard gelijke beloning helpt werkgevers te voldoen aan EU-richtlijn loontransparantie
Veel bedrijven en organisaties hebben behoefte aan de juiste cijfers en bijbehorende analyses, vooral omdat zij vanaf 2026 moeten voldoen aan de Europese Richtlijn Loontransparantie, zoals deze in Nederland zal worden geïmplementeerd. Het doel van deze regelgeving is om het beginsel van gelijke beloning voor mannen en vrouwen bij gelijk(waardig) werk te versterken en geslachtsdiscriminatie te voorkomen.
Het is belangrijk dat werkgevers de juiste methoden gebruiken om beloningsverschillen voor gelijk werk goed in kaart te brengen
AWVN ondersteunt werkgevers bij het inzichtelijk maken van beloningsverschillen en introduceert hiervoor een dashboard. Werkgevers kunnen hiervoor hun beloningsdata aanleveren bij AWVN, waarna de gegevens in een beveiligde omgeving worden verwerkt.
Vervolgens brengt AWVN het gemiddelde salaris per functiegroep, leeftijdscategorie, diensttijd en deeltijdklasse in kaart. De resultaten worden teruggekoppeld via een gebruiksvriendelijk dashboard, waarop eenvoudig door de cijfers geklikt kan worden.
Geen verrassingen
Hoewel de specifieke rapportagevereisten nog niet volledig vastliggen, heeft AWVN nauw contact met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de invulling van de richtlijn. Dankzij deze samenwerking kan AWVN snel reageren op veranderingen en haar rapportages daarop afstemmen, zodat werkgevers niet voor verrassingen komen te staan en een overzichtelijke rapportage ontvangen die voldoet aan de richtlijn.
Met de rapportage van AWVN kunnen organisaties in een paar klikken zien waar de grootste beloningsverschillen zich bevinden. Aan de hand van de resultaten geeft AWVN ook aanknopingspunten voor mogelijke verklaringen van deze verschillen.
Zo wordt bijvoorbeeld het gemiddelde salaris van mannen en vrouwen per functiegroep inzichtelijk gemaakt, waardoor het mogelijk is om te controleren of er sprake is van gelijke beloning voor gelijk(waardig) werk. De interactieve rapportage biedt diverse standaardoverzichten om de M/V-beloningsniveaus te vergelijken, zowel het gemiddelde als de mediaan. De gegevens kunnen op meerdere aggregatieniveaus worden bekeken en ook per bedrijfsonderdeel.
Misverstanden
Het is belangrijk dat werkgevers de juiste methoden gebruiken om beloningsverschillen voor gelijk werk goed in kaart te brengen. Er wordt vaak verwarring veroorzaakt door het gebruik van de termen ongecorrigeerde en gecorrigeerde loonkloof, wat kan leiden tot misverstanden en verkeerde beleidskeuzes.