AWVN: ‘Korten pensioenen is geen falen van het stelsel’
Dit rapport is 18 november aangeboden aan de Tweede Kamer met een uitgebreide kabinetsreactie op deze rapportage. Het kabinet heeft wettelijk de mogelijkheid om de hersteltermijn, nu hooguit tien jaar, te verlengen in het geval van een uitzonderlijke economische situatie.
De doorrekeningen van DNB geven een indicatie in hoeverre een verlenging van de hersteltermijnen met bijvoorbeeld twee jaar eventuele kortingen in 2017 kan beperken. Een verlenging zal een eventuele korting echter niet geheel kunnen voorkomen.
Te vroeg om te beoordelen of het Kabinet moet ingrijpen
Of het verlengen van de hersteltermijn ook daadwerkelijk noodzakelijk en gewenst is, valt volgens het ministerie nu nog niet te zeggen. Dit zal afhangen van de ontwikkelingen op de financiële markten, maar ook van het beleid van de sociale partners en de fondsen.
Het ministerie vindt het van belang eerst de dekkingsgraden van 31 december af te wachten, voordat een besluit kan worden genomen over het eventueel verlengen van de hersteltermijn. Half januari is daarover meer duidelijkheid.
Korten van pensioenrechten is een uiterste middel
Werkgeversorganisatie AWVN onderschrijft de kabinetsreactie: ‘Uit internationale vergelijkingen blijkt keer op keer dat Nederland een goed pensioenstelsel heeft. Het ingebouwde veiligheidsmechanisme van “korten van pensioenrechten” is daarbij een uiterste middel.’
Dat alle mogelijkheden worden verkend om feitelijke toepassing van dit middel te voorkomen, is volgens AWVN ‘op zich een goede zaak’. De eventueel voorziene kortingen zijn zeer beperkt, maar zouden toch het vertrouwen in ons pensioensysteem aantasten.
De AWVN stelt dat de mogelijkheid van ‘korten’ niet een teken is van ‘falen van ons pensioensysteem’. Ieder pensioensysteem zou te lijden hebben van de huidige macro-economische en demografische ontwikkelingen. Ook om die reden heeft het geen zin de premies nog verder te verhogen.