Bedrijfsleven helpt vluchtelingen aan de bak

Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben beloofd om vluchtelingen aan de bak te helpen. Dat deden zij tijdens de Dutch Business Summit on Refugees.

Veel vluchtelingen staan op dit moment nog langs de zijlijn. Zo heeft 11 procent van de asielzoekers met een vluchtelingenstatus werk, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel van deze statushouders gaan uiteindelijk aan de slag in de horeca.

Het Nederlandse bedrijfsleven steekt nu een helpende hand toe. Dat bleek tijdens de eerste Dutch Business Summit on Refugees. De organisatie hiervan was in handen van de NGO Tent Partnership for Refugees, Rabobank-CEO Wiebe Draijer, bestuurder Paul Polman en partner Irine Gaasbeek van Accenture.

Toegang arbeidsmarkt

Tijdens de summit was een van de sprekers CHRO Ronald de Jong van Philips. Volgens een toelichting op de website van Philips hebben vluchtelingen “vaak moeite om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt van de landen waar zij zich vestigen”.

Philips heeft zich nu gecommitteerd om daar verandering in te brengen. Dat doet het elektronicaconcern samen met andere, veelal multinationale bedrijven, waaronder ING, Randstad en ABN AMRO. In totaal zullen zij 3500 vluchtelingen binnen en buiten Nederland aan de bak helpen.

Lees ook: Diversiteit op de werkvloer: dit laat onderzoek zien

Diversiteitsbeleid

Het aannemen van vluchtelingen is vaak onderdeel van diversiteitsbeleid. Om dit beleid tot een succes te maken, is het wel belangrijk om valkuilen uit de weg te gaan. Zo vindt u een aantal obstakels en oplossingen in een interview van CHRO.nl met hoogleraar Naomi Ellemers. Daarin gaat zij op basis van onderzoek in op diversiteit op de werkvloer.

Verder zijn bij vluchtelingen een goede begeleiding en natuurlijk taal- en cultuurkennis essentieel. Dat blijkt uit de ervaringen van bedrijven die RTL Z sprak. Bedrijven die ook vluchtelingen een helpende hand willen toesteken, vinden veel praktische informatie in de Werkwijzer Vluchtelingen van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Bron: Philips, RTL Z